Annons

Griezmann sköt Frankrike till final

Antoine Griezmann bär den franska drömmen på sina axlar. När Tyskland var som bäst avgjorde han semifinalen i Marseille. Frankrike vann med 2–0 efter en förlösande uppvisning i offensiv fotboll från båda lagen och spelar EM-final mot Portugal.

Under strecket
TT
Publicerad

Med knappt 20 minuter kvar försökte Manuel Neuer få undan ett inlägg. Bollen damp ner framför Antoine Griezmann – som sköt 2–0 och lyfte den molnformade arenan mot den sydfranska natthimlen.

Den 25-årige Atlético Madrid-spelaren hade redan gett sitt lag ledningen på straff på tilläggstid i första halvlek, och förstärkte nu än mer sin position som mästerskapets bästa anfallare.

– Både före och efter matchen var det härligt med fansen. Det var en fantastisk erfarenhet, och vi hoppas få återuppleva det i finalen, säger Antoine Griezmann på presskonferensen några minuter efter slutsignalen.

– Vi måste behålla fötterna på jorden. Vi har en match kvar. Vi får njuta i natt, och i morgon får vi återhämta oss och börja förbereda oss för finalen. Men vi är förtjusta.

Det började tidigt att sjuda om fansen i det ständiga larmet runt Vieux-Port, Marseilles gamla hamn. Under den skoningslösa solen steg temperaturen hos såväl tyska som franska supportrar hela dagen och vid avspark hade Stade Vélodrome några kilometer därifrån nått kokpunkten.

Annons
Annons

Efter all utbredd försiktighet, alla avvaktande matcher i årets EM, var det som om fördämningarna brast och all oförlöst fotboll släpptes fri i en vidöppen uppvisning av fart och teknik.

Frankrike satsade allt framåt direkt och tyskarna såg skärrade ut. Dimitri Payet och Moussa Sissoko forsade fram på kanterna. Griezmann kombinerade sig fram genom det tyska försvaret och testade Neuer. Hemmalaget visade med all önskvärd tydlighet att det var i Marseille för att spela fotboll, och göra det med besked.

Men Tyskland växte snart in i matchen – och tog över den med en otroligt offensiv satsning som tvingade Hugo Lloris till flera vassa räddningar.

Då tog Bastian Schweinsteiger bollen med handen och domaren blåste straff.

– Det var oturligt att vi släppte in målet. Att bollen nuddade handen och vi fick en straff emot oss en minut före paus, säger Tysklands förbundskapten Joachim Löw.

I andra halvlek tryckte Tyskland ännu hårdare på gasen i sin tokoffensiv – men det redan skadedrabbade laget åkte på ett bakslag när Jérôme Boateng tvingades byta och hämtade sig aldrig efter det.

– Det var för mycket som gick fel. Vi var det bättre laget, säger Joachim Löw.

– Vi var bättre än Frankrike.

Didier Deschamps landslag är inte det bästa i fransk historia. Långt därifrån. Men kraften i dess dröm växer sig allt starkare. Nu har de stött på sitt första stora hinder på vägen mot EM-guldet – och övervunnit det.

– Det viktigaste steget blir på söndag. Från och med i natt kommer vi att göra allt för att komma till den matchen i bästa skick, säger Deschamps när han efter midnatt dyker upp till sin presskonferens.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons