Annons

Separatister öppnar för fredsavtal i Jemen

Representanter för STC och den jemenitiska regeringen hälsar på varandra inför signeringen av fredsavtalet i november.
Representanter för STC och den jemenitiska regeringen hälsar på varandra inför signeringen av fredsavtalet i november. Foto: Bandar Aljaloud/AP/TT

Separatiströrelsen STC säger sig ha övergett sin deklaration om självstyre i södra Jemen.

I stället lovar de att genomföra det fredsavtal med regeringen som Saudiarabien förhandlade fram i november och som parterna då skrev under.

Under strecket
TT
Publicerad

STC kontrollerar kuststaden Aden, som är huvudsäte för den internationellt erkända regeringen. De har båda två stridit på samma sida i kriget mot de Iranstödda Huthirebellerna, som har pågått i Jemen sedan 2014 – men relationen mellan STC och regeringen har skurit sig.

I slutet av juni tog separatisterna över kontrollen av ön Sokotra, som ligger strategiskt belägen utanför Afrikas horn, och regeringen anklagade STC för att ha genomfört en "fullfjädrad kupp".

STC:s talesperson Nizar Haitham skriver på Twitter att rörelsen nu överger sitt självstyre till förmån för fredsavtalet, det så kallade Riyadavtalet. Enligt det ska makten i Jemen delas mellan de båda parterna och landets premiärminister ska utse en gemensam regering inom 30 dagar.

Separatisterna skrev på avtalet om maktdelningen i november förra året, med syfte att få slut på striderna om södra Jemen, som kallats ett "inbördeskrig i ett inbördeskrig". Men överenskommelsen föll då snabbt samman efter att man misslyckats enas i bland annat regeringsfrågan. Saudiarabiens biträdande försvarsminister Khalid bin Salman hyllar nu landets insatser med att ha fört samman parterna.

"Ansträngningarna för att samla de jemenitiska politiska ledarna och nå enighet i maskineriet för att genomföra Riyadavtalet visar möjligheten att lösa jemenitiska skiljaktigheter genom dialog i stället för militär styrka", skriver han på Twitter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons