Annons

Göran Eriksson:SD attackerar regeringen – från två olika håll

 Oscar Sjöstedt (SD).
 Oscar Sjöstedt (SD). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverigedemokraterna gör något som Moderaterna varken kan eller vill, när oppositionspartiernas skuggbudgetar nu presenterats: utmana regeringen från både höger och vänster.

Under strecket
Publicerad

Satsa mer pengar på välfärden, genom att höja statsbidragen till kommuner och landsting mer än vad regeringen – och samarbetspartierna Centern och Liberalerna – har föreslagit.

Så långt är Sveriges andra, tredje och – kanske – fjärde största partier överens i de skuggbudgetar som Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet presenterade på torsdagen. Och Kristdemokraterna, som i opinionsmätningarna stångas med Vänsterpartiet om fjärdeplatsen, gjorde samma prioritering i sin budgetmotion när den presenterades i tisdags.

Handlade svensk politik bara om anslagen till kommunerna, så skulle de fyra oppositionspartierna alltså kunna slå ihop sina 182 mandat och ta över regeringsmakten.

Men i de många – de flesta – andra frågor är det är förstås en avgrund mellan Vänsterpartiet och de tre andra. Ett sådant regeringsunderlag skulle vara allt annat än samspelt.

Moderaterna slopar – precis som regeringen – värnskatten och föreslår ett nytt jobbskatteavdrag och stora skattesänkningar för pensionärer och på drivmedel. Medan Vänsterpartiet bland annat vill återinföra fastighets-, förmögenhets- och arvsskatten.

Annons
Annons

Och när Moderaterna sparar stora pengar på åtstramningar i sjukförsäkring och a-kassa, så vill Vänsterpartiet tvärtom höja nivåerna i socialförsäkringarna. Vänsterpartiet accepterar regeringens förslag om bensinskatten, medan Moderaterna vill genomföra den största sänkning av bensinskatten som partiet har gjort i modern tid – hela 7 miljarder kronor lägger M på sänkta drivmedelsskatter.

Räknat på kostnaden för statskassan så vinner Moderaterna därmed 2019 års tävling mot Sverigedemokraterna om vem som sänker bensinskatten mest.

Moderaterna är Sveriges näst största parti om man utgår från valresultatet, men Sverigedemokraterna har på senare tid stulit den prestigefyllda silverplatsen i opinionsmätningarna. Budgetmatchen mellan de två största opinionspartierna är intressant i flera avseenden än bensinskatten.

Flera övergripande politiska prioriteringar är likartade, båda partierna vill satsa betydligt mycket mer än regeringen på rättsväsendet, alltså polisen, domstolar och kriminalvården.

Och båda trumfar alltså också över regeringens budget när det handlar om pengar till välfärden. Det är visserligen rätt länge sedan statsbidragen till kommunerna var den centrala höger–vänster-markören i svensk politik. Sedan Fredrik Reinfeldt lanserade de Nya Moderaterna har partiet haft ambitionen att hålla jämna steg med Socialdemokraterna på det här utgiftsområdet.

Men sammantaget kan man säga att M och SD prioriterar det nya trygghetsbegreppet som utöver traditionell välfärd – vård, skola, omsorg – också omfattar polis och rättsväsende.

Annons
Annons

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna sänker också skatterna på arbetsinkomster och pensioner, även om Moderaterna tar i med mycket större summor. Moderaterna har på senare år drabbats av en dramatisk flykt av äldre väljare, och satsar i den här budgeten historiskt mycket pengar – mer än Sverigedemokraterna – på att sänka skatten för pensionärer.

Moderaterna räknar också, för första gången i den här budgetmotionen, hem en miljardbesparing på partiets åtstramade invandringspolitik. Det räknesättet har ju länge varit den viktigaste inkomstkällan i SD:s budgetpolitik.

Men en viktig politisk-strategisk skillnad mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna bli tydlig i partiernas skuggbudgetarna, och det är att SD till skillnad från Moderaterna angriper regeringen från både höger och vänster.

För utöver punkterna där man i princip är överens med Moderaterna, så vill Sverigedemokraterna lägga pengar på att stärka både a-kassan och sjukförsäkringen – tvärtemot Moderaterna alltså. Och SD säger nej till att slopa värnskatten på höga inkomster, och väljer – sedan länge ett krav från vänster – att minska avbetalningarna på statsskulden.

SD slåss alltså med båda händerna, och attackerar regeringen från både höger och vänster.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons