Annons

Svensk chef optimist – trots Olivers ras

Den enda Jamie’s Italian-restaurangen i Sverige ligger på Humlegårdsgatan i Stockholm.
Den enda Jamie’s Italian-restaurangen i Sverige ligger på Humlegårdsgatan i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

”Sämre än vad man väntar sig”. Så säger en av gästerna på den svenska Jamie Oliver-restaurangen i Stockholm. Men hotelldirektören som driver restaurangen ser ljust på framtiden – trots stjärnkockens konkurs-kollaps i Storbritannien.

Under strecket
Publicerad

”Vi har hört talas om Jamie Oliver innan, men vi har aldrig ätit på någon av hans restauranger förut”, säger Joonas som besökte restaurangen tillsammans med sin familj.

Foto: Tomas Oneborg

”Från början gick vi väl hit på grund av att det var just Jamie Olivers restaurang”, säger Stina Andersson.

Foto: Tomas Oneborg

Det är en vanlig måndag vid lunchtid, men den enda Jamie Oliver-restaurangen i Sverige är ganska folktom. SvD får vänta en bra stund innan det kommer gäster till Jamie’s Italian vid hotell Scandic Anglais i centrala Stockholm.

Men det är inget som verkar bekymra hotelldirektören Fredrik Leek:

– Intresset för italiensk mat är fortfarande stort, så mycket kan man säga, säger Leek vid Scandic Anglais som driver restaurangen som franchise.

Just den här restaurangen i Stockholm som bär stjärnkockens namn är en av få som finns kvar. 2018 lades 12 av Jamie Olivers restauranger ner och i maj i fjol var kedjan tvungen att stänga 22 restauranger och säga upp över tusen anställda – i Storbritannien finns nu bara tre restauranger kvar.

Vi har fått lite fler besökare från England.

Trots den brittiska kollapsen uppger Fredrik Leek att man inte märkt av några större skillnader för verksamheten i Stockholm.

– I början var det en del som undrade om vi skulle finnas kvar efter att ha hört att Jamie’s hade gått i konkurs, men vi märker egentligen inte av om något händer i England. Det är vi som driver restaurangen här i Stockholm och vi påverkas inte av att andra restauranger lägger ner, säger Leek.

Annons
Annons

”Vi har hört talas om Jamie Oliver innan, men vi har aldrig ätit på någon av hans restauranger förut”, säger Joonas som besökte restaurangen tillsammans med sin familj.

Foto: Tomas Oneborg

”Från början gick vi väl hit på grund av att det var just Jamie Olivers restaurang”, säger Stina Andersson.

Foto: Tomas Oneborg
”Vi har hört talas om Jamie Oliver innan, men vi har aldrig ätit på någon av hans restauranger förut”, säger Joonas som besökte restaurangen tillsammans med sin familj.
”Vi har hört talas om Jamie Oliver innan, men vi har aldrig ätit på någon av hans restauranger förut”, säger Joonas som besökte restaurangen tillsammans med sin familj. Foto: Tomas Oneborg

Den enda skillnad som märkts av är att fler britter nu besöker restaurangen, uppger han.

– Vi har fått lite fler besökare från England som tycker att det är kul att vi finns kvar, säger han.

Hur ser ni på restaurangens framtid?

– Det rullar på som tidigare. Och att restaurangerna lägger ner i Storbritannien gör att vi här i Stockholm får mer uppmärksamhet. Vi ser ljust på framtiden.

Utanför restaurangen står en familj och läser på menyn. Det är finska Kristina, Joonas och deras sjuåriga dotter som just nu semestrar i Stockholm.

– Vi letade efter ett bra italienskt ställe som vi vet är ganska enkelt. Och så såg vi restaurangskylten på andra sidan gatan och bestämde oss för att gå hit, säger Kristina.

Är namnet Jamie Oliver en anledning till att ni åt just här i dag?

– Ja, på ett sätt, ja. Vi har hört talas om restaurangerna och Jamie Oliver innan, men vi har aldrig ätit på någon av hans restauranger förut. Vi förväntar oss kvalitetsmat, med enkla och klassiska ingredienser, säger Joonas.

”Från början gick vi väl hit på grund av att det var just Jamie Olivers restaurang”, säger Stina Andersson.
”Från början gick vi väl hit på grund av att det var just Jamie Olivers restaurang”, säger Stina Andersson. Foto: Tomas Oneborg

När familjen försvinner in på restaurangen för att äta kommer Stina Andersson ut från samma dörrar. Hon har precis ätit lunch med en väninna. Valet av restaurang landade på Jamie’s Italian – men mest på grund av restaurangens läge.

– Det ligger nära våra jobb, det ligger precis mittemellan mitt och hennes jobb, säger hon.

Vi har varit här många gånger.

Det är inte första gången de två vännerna besöker restaurangen på Humlegårdsgatan.

– Vi har varit här många gånger. Från början gick vi väl hit på grund av att det var just Jamie Olivers restaurang. Man ville ju prova, säger Stina.

Hur är kvaliteten på maten?

– Jag måste ändå säga att den är sämre än vad man väntar sig, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons