Talangerna flyr – så ska man fånga ”enhörningarna”

Det går inte att blunda för att Sverige har problem med att behålla talang, menar Patrick Mesterton, vd och grundare av det digitala innovationshuset Epicenter. Men det finns sätt att behålla talanger under 2020-talet.

Publicerad

Att Sverige har problem med att behålla både svensk och utländsk talang går inte att blunda för. Kvarstår problematiken under 2020-talet finns risken att vi går miste om framtida miljardvärderade bolag – så kallade unicorns – som är viktiga för både innovationen och välfärden i Sverige.

Men precis som dagens unga kräver en förändring i miljöpolitiken tror jag att den generationen kommer att driva på förändring för att stänga kompetensgapet.

Sverige riskerar att gå miste om framtida unicorns

Nästa generations entreprenörer vill addera värde och inte bara gå med vinst – de drivs av att lösa samhällsutmaningar. Därför kommer vi att se ett ökat samarbete mellan näringslivet, skolor och politiker för att bygga fler typer av lärande miljöer än den traditionella skolan. Detta för att driva förändring och entreprenörskap.

Foto: Simon Rehnström

Sedan handlar det förstås också om rent politiska åtgärder som att förenkla processen för arbetstillstånd – särskilt för icke-EU medborgare – och att dessutom presentera förnuftiga bostadsalternativ.

Jag tror också att vi kommer se skattelättnader för bolag som kan driva innovation och vill investera i innovation. Fokus blir på åtgärder för att återinvestera vinsten och få företagen att växa.

Till exempel kan minskad beskattning av personaloptioner göra det lättare för bolag som är i startup-skedet i dag att behålla rätt talang och skala upp, genom att göra det mer attraktivt att ta en risk.

Det värsta scenariot blir annars att de främsta talangerna ger upp lojaliteten mot Sverige och flyttar på grund av att det är enklare att få jobb på andra marknader, och man kan få behålla en större del av uppsidan. Med tanke på den mobilitet och flexibilitet nästa generation kommer att kräva finns det ingenting som stoppar dem från att ha hela världen som arbetsfält.

20 visioner om framtiden – en tanke per dag. I morgon: Programmeraren Tove Andersson om framtidens kryptovalutor och blockkedja.

Foto: Simon Rehnström