Annons

Anders Lindblad:Doldis tog chansen – blir en riktigt kul EM-sommar

Doldisen Mattias Svanberg gratuleras av Dejan Kulusevski och Kristoffer Olsson efter sitt 2–0-mål.
Doldisen Mattias Svanberg gratuleras av Dejan Kulusevski och Kristoffer Olsson efter sitt 2–0-mål. Foto: Jessica Gow/TT

Reserverna fick chansen när Sverige avslutade EM-kvalet med seger mot Färöarna. Det var knappast någon klang-och-jubel-föreställning på Friends arena men samtidigt fick vi i 3–0-matchen några spännande smakprov på framtiden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I fredags säkrade herrlandslaget i fotboll en biljett till nästa års EM-slutspel i fotboll, med 2–0-segern borta mot Rumänien. Avslutningen i kvalet, hemmamatchen mot Färöarna, blev därför ett test där förbundskaptenen Janne Andersson kunde lufta spelarna i ”B-uppställningen”.

Kristoffer Olsson var den enda som var kvar från uppvisningen i Bukarest i startelvan, medan de övriga tio var nya. 

Knappt 20 000 kom till Friends i den sena kvällen och det var stundtals rejält avslaget och en känsla av januari-turné över matchen. Den oprövade svenska elvan tog ändå hem en stabil seger, 3–0, efter 1–0 i halvtid. 

Färöarna hade faktiskt ett par fina möjligheter att göra mål, men Kristoffer Nordfeldt svarade för fina räddningar, både med fötterna och händerna. Nordfeldt var en av spelarna som visade att han är en man för EM-truppen, även om han är tvåa bakom givna ettan Robin Olsen i målet. 

Alexander Isak är en annan som kommer att vara given i sommarens EM-slutspel, om inget oförutsett inträffar. Isak, som gjorde två mål mot Färöarna på bortaplan, hade flera fina aktioner, men kom aldrig riktigt loss mot ett tufft spelande försvar. Det blev inget mål för Isak den här kvällen, men ingen blir förvånad om han blir landslagets succéjoker i sommar. 

Annons
Annons

Sebastian Andersson satte 1–0 med huvudet och är en av Janne Anderssons favoriter. Målet visade Anderssons spetsegenskap, när han perfekt tajmade Marcus Danielsons inlägg och vinklade in bollen. Andersson är en spelare för EM-truppen. 

John Guidetti är femte anfallare i rangordning för tillfället, bakom Marcus Berg, Robin Quaison, Alexander Isak och Sebastian Andersson. 

Guidetti har en tuff tid i Spanien, där han mestadels sitter på bänken, och ligger på gränsen för att ta en plats i EM-truppen. Därför var hans stenhårda nick på Mattias Svanbergs hörna till 3–0 oerhört viktig, vilket också syntes i firandet där han fick en lång kram av kompisen Victor Nilsson Lindelöf. Guidetti är en ”sniper” i straffområdet, men måste få speltid i sitt klubblag, annars lär någon annan (Jordan Larsson?) ta hans plats i sommar. 

En spelare som verkligen tog chansen att visa att han vill vara med i konkurrensen var Mattias Svanberg på det centrala mittfältet. Han inledde lite trevande, men kom allt mer till sin rätt. Atletisk, med bra spelförståelse och ett fint samarbete med Kristoffer Olsson. 

Efter paus flyttade Svanberg fram positionerna och satte också 2–0 på ett långskott. Det var också hans fina hörna som resulterade i 3–0 på Guidettis nick. Svanbergs debut var säkert en av sakerna som gladde Janne Andersson allra mest. 

Stommen i EM, om allt går enligt planerna. kommer att vara spelarna som säkrade avancemanget och som burit det här landslaget de senaste åren. Men bakom dem finns flera spännande spelare med andra spetsegenskaper som stärker konkurrensen och som gör Sverige till ett bättre och mer svårslaget landslag. 

Dejan Kulusevski kom in i andra halvlek och hann med att visa att han är en av dem, vid sidan av Mattias Svanberg och Alexander Isak. 

Janne Andersson kan med tillförsikt se fram emot sommarens EM-äventyr. Det svenska landslaget har kvar styrkan som tog laget till kvartsfinal i VM i fjol och har dessutom spetsas till ytterligare. 

Och glöm inte att Ludwig Augustinsson och Viktor Claesson saknats under hösten på grund av skador. De är givna i en EM-trupp om de kommer tillbaka till samma nivå som före sina respektive skador. 

Det ser ut att bli en riktigt kul svensk fotbollssommar!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons