Annons

Serbiens ledare nu historiskt världsunik

Mansdominansen minskar på listan över världens premiärministrar. För nu blåser förändringens vindar i maktens korridorer. De senaste åren har en rad unika premiärministrar gått i bräschen för mångfald vad gäller kön, religion och sexuell läggning i världens parlament.

Under strecket
Publicerad

Serbiens sittande premiärminister Ana Brnabic möter pressen för att berätta om sin nyfödde son, som gjort henne historisk.

Foto: AP Bild 1 av 1

1 / 5

Serbiens premiärminister fick son – gick till historien

Serbiens sittande premiärminister Ana Brnabic möter pressen för att berätta om sin nyfödde son, som gjort henne historisk.
Serbiens sittande premiärminister Ana Brnabic möter pressen för att berätta om sin nyfödde son, som gjort henne historisk. Foto: AP

Under onsdagen blev Serbiens sittande premiärminister Ana Brnabic mamma efter att hennes partner Milica Djurdjic fött en son som fått namnet Igor.

Ana Brnabic satte i och med detta ett unikt världsrekord:

– Brnabic är nu den första premiärministern i hela världen som blivit förälder i ett samkönat föräldraskap, kungjorde hennes stab upprymt under onsdagen.

Att premiärministerrekordet sattes i Serbien, ett land som fortfarande inte erkänner samkönade äktenskap, gör det kanske än mer i ögonfallande.

Men faktum är att otaliga premiärministrar gått i bräschen för samhällsutveckling och under åren blivit de första i sitt slag i de mest oväntade miljöer.

Mångfalden bland världens premiärministrar har snabbt gått framåt under de senaste åren – från att vara en anmärkningsvärt homogen skara herrar till att ha fler delar av befolkningen representerade.

Annons
Annons

Världens första öppet lesbiska premiärminister Jóhanna Sigurðardóttir tog Island med storm.

Foto: Brynjar Gauti/TT/NTB Scanpix Bild 1 av 1

2 / 5

Nordiskt land i bräschen för hbtq-representation

Världens första öppet lesbiska premiärminister Jóhanna Sigurðardóttir tog Island med storm.
Världens första öppet lesbiska premiärminister Jóhanna Sigurðardóttir tog Island med storm. Foto: Brynjar Gauti/TT/NTB Scanpix

Det var inte länge sedan världen såg sin första öppet homosexuella premiärminister. Det var 2009 när isländskan öppet lesbiska Jóhanna Sigurðardóttir valdes till posten.

Ett år efter att Sigurðardóttir tillträtt som landets ledare legaliserades samkönade äktenskap på Island och bara dagar senare skred hon tillsammans med sin livslånga partner Jónína Leósdóttir till altaret för att förklaras hustru och hustru.

– Det är alltid kul att vara isländsk när man är utomlands, att med stolthet kunna berätta om våran ihärdiga kamp som resulterat i så mycket, sa Sigurðardóttir i ett senare öppningstal på Reykjavík Pride.

Fyra år senare fick även världen sin första öppet homosexuella manliga premiärminister: Xavier Bettel i Luxemburg. 2018 slog han även ett dubbelrekord när han blev världens enda homosexuella man att väljas till en andra mandatperiod som premiärminister.

Annons
Annons

3 / 5

”De sa att det var omöjligt – men jag gjorde det”

Världens första kvinnliga premiärminister att föda barn under pågående mandatperiod hittar vi i Pakistan. Benazir Bhutto var dock redan innan hon födde sin dotter Bakhtawar 1990 en historisk premiärminister:

Sedan hon vunnit valet två år tidigare var hon även världens första kvinnliga premiärminister att leda ett muslimskt land.

Bhutto var redan under valkampanjen 1988 gravid med sitt första barn, sonen Bilawal, något som hennes kritiker menade gjorde henne olämplig till posten. Bhutto har återgett hur den tidigare presidenten Zia ul-Haq tidigare sagt att gravida kvinnor är biologiskt oförmögna att ställa upp i val.

– Men det gjorde jag, och jag vann, så jag motbevisade den hypotesen, sa Bhutto i en intervju om vinsten.

Annons
Annons

Sri lankesiska soldater i Colombo firar 71 år som självständig nation den 4 februari i år.

Foto: TT/AP Bild 1 av 1

4 / 5

Önationen som ligger sextio år före Sverige

Sri lankesiska soldater i Colombo firar 71 år som självständig nation den 4 februari i år.
Sri lankesiska soldater i Colombo firar 71 år som självständig nation den 4 februari i år. Foto: TT/AP

Flera rekordsättande premiärministrar återfinns i Sydasien. Världens första kvinnliga premiärminister någonsin valdes redan 1960 på önationen Sri Lanka.

Lankesiskan Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike hade samma år efterträtt sin mördade make Solomon Bandaranike som ledare för Sri Lankas frihetsparti.

Hon satt på posten i totalt 18 år, de sista fyra åren sida vid sida av sin dotter Chandrika Kumaratunga som mellan 1994–2005 innehade presidentposten i landet.

Trots ekonomisk underutveckling, och ett över 25 år långt inbördeskrig, lyckades alltså Sri Lanka gå i bräschen för kvinnliga ledare redan för sex decennier sedan.

I andra delar av världen ser det annorlunda ut: Bland annat Sverige och USA väntar ännu på att få sin första kvinnliga motsvarighet till premiärminister.

Annons
Annons

Drottning Elizabeth II må vara Storbritanniens statschef, men premiärministern är den som de facto ansvarar för landets politik.

Foto: Alastair Grant/TT/NTB Scanpix Bild 1 av 1

5 / 5

Världens första PM – ett resultat av språkmiss?

Drottning Elizabeth II må vara Storbritanniens statschef, men premiärministern är den som de facto ansvarar för landets politik.
Drottning Elizabeth II må vara Storbritanniens statschef, men premiärministern är den som de facto ansvarar för landets politik. Foto: Alastair Grant/TT/NTB Scanpix

Vem var då världens första premiärminister?

Frågan är knivig att besvara då ämbetet kan ha existerat långt innan det faktiska begreppet myntades. Om begreppet är att jämställa med ”ett ämbete med det yttersta ansvaret över ett lands exekutiva makt vid sidan av landets statschef” så har det funnits premiärministrar ända sedan medeltiden.

Den första att kallas för just ”premiärminister” var dock britten Sir Robert Walpole. Han var fram till 1721 förste skattkammarlord under kung Georg I, men antas ha befordrats till premiärminister då han var den enda av ministrarna som kunde tyska, vilket sägs ha varit det språk som den tyskfödde kung Georg gav sina order på.

Walpoles nyuppfunna roll definierades som primus inter pares, ”den främste av likar”, det vill säga ansvarig representant för ministerrådet. En definition som används för det brittiska premiärministerämbetet än i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons