Annons

Servitören varnar oss för matvalet – uppfriskande

Foto: Tomas Oneborg

Till den grottliknande mexikanska krogen tar vi oss gärna när som helst, med vem som helst. Maten är god, stämningen likaså och ambitionsnivån är hög men opretentiös. På Chelas äter du dig väldigt mätt och belåten – för en bra peng.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Betyg: 4 av 6

I fem år låg den populära queerbaren Bitter Pills på Verkstadsgatan 4. När baren i våras stängde, sade dess ägare till Stockholmdirekt att det kändes ”sorgligt förstås, det är att stänga en institution.”

På bara några månader verkar dock Hornstull ha fått en ny institution på samma adress: mexikanska Chelas.

Vi besöker krogen i mitten av november – det är ruggigt ute men vi välkomnas ner i den mysiga men något svåra lokalen.

Chelas, liksom Bitter Pills före den, påminner lite om en större, ombonad grotta. Merparten av restaurangen ligger en trappa ner från gatplan i två ganska murriga rum. Lokalen är liten och fylls snabbt på. Blandningen av folk är uppfriskande. Födelsedagsfirande tjejgäng. Föräldrar och barn. Äldre och yngre i mixade sällskap.

Mycket är sig likt från tiden då Bitter Pils huserade här men piskorna och drinkarna med namn som ”chilli dipped dildos” lyser med sin frånvaro.

Chelas meny är hårt komprimerad. Det finns fyra förrätter, fyra tacos, ett par huvudrätter – och det är allt. Rätterna är avsiktligt enkla men ganska rikliga och vi får anstränga oss för att äta upp allt, vi blir helt enkelt proppmätta.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Något som vår servitör också uttryckligen varnat oss för. I dagens Krogstockholm är det uppfriskande med en servitör som frågar om vi är säkra, ”det är väldigt mycket mat det där.”

Foto: Tomas Oneborg

Även dryckeslistan är komprimerad med två vita, två röda och två rosa viner som på glas kostar från 85 kronor. Vill man ha en flaska finns det lite mer att välja på – och för den som dricker öl så finns flera mexikanska sorter på flaska att tillgå.

Att gå på mexikansk restaurang utan att äta guacamole och nachos är hart när omöjligt. Chelas har fått till krispigheten på sina nachos och guacamolen kommer inte göra någon besviken. Men vill du spara några kronor rekommenderar vi i stället restaurangens refried beans som tillsammans med nachos är en fullträff.

Torsken i fisktacon är krispig och köttet faller sönder i munnen. Råvarorna är det minsann inget fel på. Tillsammans med coleslaw, mango salsa, chipotlemajonnäs och pico de gallo (het tomatsalsa och i princip Mexikos nationalsås) skapas många goda smaker men syrligheten saknas. Dessutom så är tacon i vår smak alldeles för välproppad vilket gör den ganska svåräten.

Foto: Tomas Oneborg

Taco carnitas med fläskkött, guacamole, friterad fläsksvål och picklade grönsaker bjuder däremot på en smakkombination som har det mesta. Väldigt bra.

Vi lämnar Hornstull och Chelas med den underbart söta smaken av kanel och socker. De churros som fick avsluta kvällen är perfekta i sin enkelhet. Men ett litet tips – det räcker gott att dela.

Det är inte för uppleva ett gastronomiskt äventyr man besöker Chelas. Det är för stämningen och lättheten. Vi får hoppas att Chelas lyckas hålla sin plats på adressen för hit återvänder vi gärna.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons