Annons

Sex dygn i kö utanför Globen

När rockbandet Tokio Hotel ikväll spelar i Stockholm har deras mest lojala fans köat utanför Globen i flera dygn. Men medan det skrivs spaltmeter om artister som Bruce Springsteen varje gång han är här, avfärdas gruppen på grund av att deras fanskara är unga tjejer.

Under strecket
Publicerad
Foto: DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON

De har fem kalla dagar bakom sig, de hundratalet Tokio Hotel-fans som köar utanför Globens entré. Trots att solen skiner över södra Stockholm orkar termometern bara upp till sex minusgrader, och fortfarande återstår många kylslagna timmar innan de får springa in till bandets första Sverigespelning någonsin. Men 15-åriga Angela Satarzada, som stått här sedan i lördags, säger att hon skulle kunna köa i en månad.

–När jag precis hade börjat gilla Tokio Hotel såg jag en tjej på en dvd som sade att hon hade köat i 27 timmar till en spelning. Gud, vad sjukt, tänkte jag. Hur orkar man köa så länge? Nu har vi snart stått här i sex dygn, och det känns bara självklart, säger hon.

Både Angela Satarzada och hennes kompis Arina Maximova har lyssnat på Tokio Hotel i flera år. De fastnade så mycket för bandets musik att de i höstas gjorde en pilgrimsfärd till Madame Tussauds vaxkabinett för att få se en docka på sångaren Bill Kaulitz.

Annons
Annons

–Vi bestämde oss då för att stå längst fram på konserten. Nu känns det nästan overkligt att vi kommer att få göra det, säger Arina Maximova.

Denna typ av engagemang är inte ovanligt hos Tokio Hotels publik. Sedan det tyska bandet slog igenom 2005 har de sålt miljontals skivor världen över, men ändå är det främst tack vare sina fans som gruppen har blivit ett fenomen. I nästan varje europeiskt land arbetar så kallade street teams för att sprida information och pr för bandet. Ansvarig för den svenska sektionen, som har ungefär 5000 medlemmar, är Madeleine Engberg från Hudiksvall. Förutom arbetet med fansen är hon mycket inriktad på att få medierna att uppmärksamma bandet.

–Jag har ofta försökt ta kontakt med media och göra dem uppmärksamma på att många fans vill läsa om bandet. Det handlar mycket om att pressa på och försöka förklara att det finns ett stort intresse. Jag vill ju att fler ska upptäcka dem, säger hon.

Lojaliteten hos Tokio Hotel-fansen har fått kritiker att utmåla dem som okritiska verktyg för skivbolagen. Verkligheten är mer komplex än så, säger filmarna Ina Holmqvist och Emelie Wallgren, som i den nya dokumentärfilmen Så nära skildrar Arina Maximova och Angela Satarzada och deras kärlek till Tokio Hotel.

–Det finns en uppfattning om att tjejer som är fans inte har någon egen vilja eller självständig smak. I själva verket är de här tjejerna extremt viljestarka och ambitiösa. På sätt och vis blir de ännu starkare genom att lyssna på Tokio Hotel, som nästan ingen i deras omgivning tycker om, säger Emelie Wallgren.

Annons
Annons

Hillevi Ganetz, docent i genusvetenskap vid Stockholms universitet som skrivit mycket om idoldyrkan, instämmer i den slutsatsen. Hon säger att även unga fans är bra på att ställa krav, men att unga tjejers musiksmak ändå inte tas på lika stort allvar som andras. Att många Tokio Hotel-fans kan vittna om påhopp och kritik från omgivningen är en annan följd av samma synsätt.

–De band som har en stor kvinnlig publik har allra lägst status. Det kan man se genom hela musikhistorien. Den här kategorin fans framställs som något slags skrikande hysterikor, medan till exempel manliga fotbollsfans ses som något kul deras hejande gemensamhetsskapande.

Ändå är just gemenskapen påtaglig bland de Tokio Hotel-fans som väntar på bandets konsert i Stockholm. När de sätter sig på en hamburgerrestaurang för att värma sig är de eniga om att det är kul att träffa så många andra med liknande erfarenheter.

–Det är som en liten familj här. Alla är här för en och samma sak, och ingen skulle snacka skit om Tokio Hotel. Man finner varandra, säger Arina Maximova .

–Känslan av att vara ett fan går inte att beskriva. Det är så skönt att ha ett band som man älskar. Jag vet inte hur livet skulle se ut om Tokio Hotel inte skulle finnas, säger Angela Satarzada.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons