SvD Perfect Guide
Annons

6 fantastiska hus som trotsar tyngdlagen

Varför bygga tråkigt och vertikalt? Här är några exempel på hisnande byggnadskonst där arkitekterna minst sagt vågat ta ut svängarna.

Text: Oskar Hammarkrantz - 23 september 2019
Foto: Alamy
Foto: Alamy

One Central Park

Foto: Alamy

London-baserade arkitektkontoret Foster + Partners och franske kollegan Jean Nouvel tillhör de riktiga tungviktarna inom den samtida arkitekturen. Så när de slår sig ihop blir resultatet förstås spektakulärt. Med sina vertikala trädgårdar och en till synes svävande reflexskärm blir byggnaden One Central Park i Sydney, som stod färdig 2013, ett strålande exempel på innovativ arkitektur, mästerlig ingenjörskonst och grönt miljötänkande i absolut framkant.

Timmelsjoch Pass Museum

Foto: Alamy
Annons
Annons
Foto: Alamy
Foto: Alamy

Bergspasset Timmelsjoch i Österrike, precis vid gränsen till Italien, öppnades 1959 och gjorde det möjligt att enkelt ta sig mellan de små bergsbyarna. 2009 skulle 50-årsjubileet av bilvägen firas och arkitekten Werner Tscholl fick i uppdrag att skapa ett museum med tillhörande besökscenter. Resultatet blev en till synes svävande betonglåda, där insidan ska föra tankarna till isgrottor.

Museum of Tomorrow

Foto: Alamy

Vetenskapsmuseet Museum of Tomorrow i brasilianska Rio de Janeiro lyckas med konststycket att vara enormt till volym sett, men ändå kännas luftigt och lätt. Den spanske neofuturistiske arkitekten Santiago Calatrava har skapat en byggnad som närmast vara beredd att lyfta, inte minst på grund av sitt överhäng på hela 75 meter. Byggnaden stod färdig år 2015 och har sedan dess varit en rejäl publikdragare. Känns namnet Santiago Calatrava bekant så kan det bero på att han bland annat ligger bakom Turning Torso i Malmö.

Marta

Foto: Alamy

Stjärnarkitekten Frank Gehry har gjort sig känd för sina böljande former och sitt ifrågasättande av traditionsbundna räta vinklar. Möbelmuseet 

Annons
Annons
Foto: Alamy
Foto: Alamy

Marta i den tyska lilla staden Herford bär Gehrys alla kännetecken, men här i en mer jordnära form än vanligt. Huskroppen ser ut att ha smält i solen, eller möjligen bestå av kartongpapper som blivit försiktigt uppblött och därmed är på väg att tappa sin form och bärkraftighet.

Dancing House

Foto: Alamy

Marta är inte Gehrys första försök att utmana arkitekturens normer. Ett av hans mest kända verk är Dancing House i Prag, som stod färdigt 1996. Ett vågat drag, eftersom kvarteren runt huset består av praktfulla exempel på förstklassiga barock- och jugendbyggnader. Till en början blev byggnaden hårt ifrågasatt, men har med åren kommit att bli ett modernt landmärke i staden. Gehry själv säger att han hämtat inspirationen från Fred Astaire och Ginger Rogers och deras virvlande danser.

Takasugi-An

Foto: Alamy

Teceremonier är inget man tar lätt på i Japan. Traditionellt har temästarna velat ha full kontroll över upplevelsen, därför valde man ofta att själv rita och bygga sin testuga, utan inblandning av arkitekter och byggmästare. Det förhållandet har japanske arkitekten Terunobu Fujimori tagit fasta på när han skapat sitt svårtillgängliga 2,7 kvadratmeter lilla tehus, som balanserar uppe på stammarna från tre kastanjeträd.

Annons