Annons

Sexanklagelserna mot prins Andrew stjäl allt fokus

Prins Andrew (till vänster) och Boris Johnson tillsammans i Royal Albert Hall i London.
Prins Andrew (till vänster) och Boris Johnson tillsammans i Royal Albert Hall i London. Foto: Chris Jackson/TT

Det är mindre än en månad kvar till valet i Storbritannien. Men Boris Johnson och Jeremy Corbyn tar inte allt fokus – i stället riktas strålkastarna just nu mot prins Andrew.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det hela handlar om prinsens koppling till Jeffrey Epstein, den amerikanska finansmannen som begick självmord i augusti i väntan på en rättegång om sexualbrott mot unga kvinnor och flickor.

Prins Andrew är son till drottning Elizabeth och gammal vän till Epstein. Han anklagas av en kvinna för att tre gånger ha förgripit sig på henne i samband med Epsteins fester 2001. Då var prins Andrew 51 år gammal och kvinnan 17 år.

Anklagelserna tog stor plats när prinsen på lördagen gav en 50 minuter lång intervju till BBC. Han nekade till alla anklagelser och berättar om sitt alibi: han var hemma efter att ha besökt en fest på en pizzeria tillsammans med sin dotter.

På frågan om prinsen skulle vittna under ed om relationen med kvinnan svarade han att han hade gjort det om situationen krävt det, och om hans advokat tyckt att han ska göra det.

Slutligen sade prinsen att han inte ångrar sin vänskap med Epstein, eftersom han lärt sig mycket från honom, framför allt om finansvärlden och hur man gör affärer.

Brittisk media har efter intervjun haft fullt fokus på historien. Prinsen pryder framsidorna på många av tidningarna. Exempelvis är The Observers huvudrubrik ”Prinsen: Jag hade inte sex med tonåringen, jag var hemma efter efter en pizzafest”.

Många har spekulerat i varför prinsen valde att ge en intervju om det känsliga ämnet.

– Alla rimliga personer i pr-branschen hade blivit vettskrämda bara av att höra förslaget: jag ska sätta mig framför en tv-kamera och prata om min vänskap med Jeffrey Epstein, säger BBC:s hovkommentator Dickie Arbiter.

Prinsen har tidigare varit mycket omskriven i samband med sin skilsmässa 1996. Han är viceamiral i den brittiska flottan och stred i Falklandskriget som helikopterpilot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons