Annons

Åsa Erlandsson:Sexköparen fick plötsligt ett ansikte

Paolo Roberto togs på bar gärning i en sexköpsrazzia i centrala Stockholm.
Paolo Roberto togs på bar gärning i en sexköpsrazzia i centrala Stockholm. Foto: TV4

Det är omskakande att få se skuggvärlden med egna ögon. Männen är företagstoppar, studenter, och familjefäder, precis som kvinnorna vittnat om. Inombords ber jag en bön: Bara det inte kommer någon jag känner.

Under strecket
Publicerad

Mobilen vibrerar.

”Torsk!”

”Ingång?”

”Yes.”

Snabbt förflyttar vi oss en våning upp i sekelskifteshuset. Stegen från en man med luvtröjan uppdragen ekar i trapphuset innan han försvinner in i en av lägenheterna. Vi följer efter, lutar oss mot brevlådan, snart hörs samlagsljud.

Porten mot gatan där nere öppnas och vi hör hur en pappa kommer hem med sin lilla dotter. De pratar om vad de ska äta till middag – ovetande vad som försiggår några våningar ovanför.

Klockan närmar sig 17 och det är högtrafik bland sexköparna. Då kan de ringa familjen, säga att de måste jobba över, och svänga förbi en lägenhet och köpa en avsugning för 1 500 spänn.

30 minuter senare kommer mannen med luvtröjan ut igen varpå två civilklädda poliser griper honom, misstänkt för köp av sexuell tjänst. Han leds ut till patrullen utanför på gatan som spanat efter sexköpare och varslat oss via sms.

Handeln med människor är den tredje mest lukrativa brottstypen i världen, efter droger och illegal vapenhandel. Till skillnad från ett parti vapen eller droger kan en kvinnas kropp säljas flera gånger om och det blir snabbt stora pengar. Risken att åka fast är låg, liksom straffet. För en människohandlare kan det vara värt att sitta av några år.

Annons
Annons

På internet pågår en slags mänsklig hästmarknad där kvinnor, och män, beskrivs och bjuds ut. Ålder, längd, vikt, nationalitet. Sexannonserna innehåller konsumentinformation som är normal i den här världen. ”30 minuter. Obegränsat antal utlösningar ingår.” ”Champagnesex” betyder att han får urinera och ”babybehandling”, ha på sig blöja.

Som redaktör på polisernas tidning följde jag med vid tillslagen mot sexhandeln runt om i Sverige. Den är inte längre ett storstadsfenomen och i Gävle insåg jag snabbt att ett centralt hotell snarare var en bordell. I rum nummer 19 fanns två rumänskor, i rum 20 en ryska, i rum 21 ytterligare en rumänska och i 22:an en nigerianska. Tung parfym i luften. Kondomer på madrassen. En hushållsrulle bredvid sängen. Och en ändlös trafik i trappan.

Det var både välkänt och alldeles främmande att få se den här skuggvärlden med egna ögon. Männen var företagstoppar, studenter, ensamstående och familjefäder, precis som kvinnorna länge vittnat om. Inombords bad jag en bön: Bara det inte kommer någon jag känner. 

För många var det nog ett slags uppvaknande när tv-profilen Paolo Roberto greps och erkände. Plötsligt fick sexköparen ett ansikte.

Den yngste som gripits är 15, den äldste 92. Ibland kommer de ensamma, ibland är det ett grabbgäng som kläckt idén att köpa en kvinnas kropp i present till en polare som fyller år. Eller som ska gifta sig. Men oavsett bakgrund är sexköpet alltid ”första gången”, följt av ”ni har förstört mitt liv”.

Ni.

Desto mer givande är det att prata med kvinnorna. Flera skiner upp när polisen kommer.

Annons
Annons

”Varför jag pratar med polisen? För att jag hatar mina kunder”, förklarade en polska för mig som även prostituerar sig i Tyskland.

”Där är det mycket mer hot och våld men i Sverige vet torskarna och hallickarna att polisen håller koll på dem”.

Många ser Lilja 4-ever framför sig, filmen som är baserad på ett verkligt fall där en 16-årig tjej låstes in i en lägenhet och våldtogs. Men numera är öppna fängelser vanligare där hallicken använder psykologisk krigsföring för att hålla kvinnorna i schack. ”Om du inte lyder, tar jag din lillasyster”.

För att stå ut bygger kvinnorna ett skal omkring sig. Flera av dem som jag möter berättar gärna om sin vardag, män de mött, och är både slagkraftiga och roliga. Men när jag frågar hur det känns att sälja sex, tar det stopp.

– Ingenting. Det känns ingenting, svarar en kvinna.

– Jag förstår inte frågan, säger en annan och vänder bort ansiktet.

– Vill du få mig att gråta? svarar en tredje.

Det är livsöden som klätts i urringningar och högklackat – eftersom det inte finns någon sexköpare som vill se tårarna, blåmärkena eller fattigdomen. Eller ens behöva tänka på det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons