Annons
Krönika

Katarina Wennstam:Sexköparen: Ni har förstört mitt liv

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara synd om somliga brottslingar. Riktigt synd. I veckan delade Simon Häggström vid Stockholmspolisens Prostitutionsgrupp en bild på Facebook, en skärmdump av ett sms från en man som åkt fast för att ha köpt sex.

Mannen skickade meddelandet till en av utredarna och det löd: ”Hej. Jag har fått ett brev hem. Min fru har lämnat lägenheten och hon vill inte bo med mig mer! Jag har redan köpt semesterbiljetter för 15 000:- och hon vill inte resa med mig längre. Jag mår väldigt dåligt. Ni har förstört mitt liv.”

**Det är tämligen lätt att **hålla sig för skratt, även om sms:et har en del komiska poänger. Jag blir trots allt inte förvånad. Just män som åker fast för köp av sexuella tjänster tillhör tveklöst den kategori brottslingar som brukar påpeka för olika representanter för rättsväsendet hur en fällande dom kommer att påverka deras privatliv och/eller karriär på ett negativt sätt.

Det är inte sexköpet i sig som är problemet, utan att ha åkt dit. För ett antal år sedan var det fortfarande vanligt förekommande att åklagare hörsammade önskemål från sexköpare att få strafförelägganden skickade till jobbet, i stället för hem till brevlådan som han delade med fru och barn. För övrigt en begäran som inte i samma utsträckning tillgodosågs från till exempel dömda unga rånare som väl inte heller ville att mamma och pappa skulle få veta vad de höll på med.

Annons
Annons

**Jag tänker att en del av detta **synsätt grundar sig i det faktum att köp av sexuella tjänster framför allt är ett bötesbrott, även om det kan ge fängelse vid upprepade brott. Sexköparen brukar vara påläst och veta att det är bättre att erkänna ett enda brott, ta ett strafföreläggande med ett bötesbelopp som ungefär motsvarar ett par sessioner på någon lägenhetsbordell och sedan ha saken ur världen. Om nu inte poliserna är så taskiga som sms:et här ovan antyder, och gör så att frugan får veta. Och förstör den stackarens liv.

Om nu inte poliserna är så taskiga som sms:et här ovan antyder, och gör så att frugan får veta. Och förstör den stackarens liv.

Om de prostituerade kvinnornas liv och huruvida de är förstörda kan man skriva mycket, men det här handlar inte om dem. Det handlar om dem det ska handla om, den åttondel av svenska män som någon gång under livet köper sex. Låt oss inte heller glömma att sju av åtta män aldrig köper sex, även om dessa män är sorgligt tysta i debatten.

Det säger en hel del om vad man anser om sin rätt att köpa andra människors kroppar när man tycker att ett besök på bordellen är något man ska kunna snacka sig ur, ungefär som en och annan av oss har försökt få en p-bot eller fortkörningsnota avskriven.

Avslutningsvis vill jag citera en annan polis som också publicerade ett utdrag ur sin vardag på Facebook. Jesper, på Polisen Södermalm ombads av en sexåring att skriva sin autograf efter en ingripande. Sexåringen hade försökt skydda sin mamma mot slag och sparkar från sin pappa med ett plastsvärd. Polisen grep den stupfulla mannen och då kom önskemålet från pojken. För att han samlade på autografer från sina hjältar.
Så kan det också se ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons