Annons

”Sexlusten är starkare än någonsin”

Fantastiska älskare och fontänorgasmer, men också glädjelöst samliv utan någon tillfredställelse. Att sexlivet är viktigt även på äldre dar vittnar läsarmejlen om efter Idagsidans artikelserie ”Länge leve lusten”. Agda, 86 år, ger tips på stillsamt sex när akrobatiska varianter inte längre är ett alternativ.

Under strecket
Publicerad

Majoriteten av 70-åringar ser sexualiteten som en positiv faktor i livet. Ingrid, 87 år, berättade i gårdagens SvD om hur tacksam hon är över att ha fått uppleva ett långt och lustfyllt äktenskap. Anita Cassmer Bergstedt och Tord Bergstedt beskrev (13/8) hur livet fick ny lyster när de blev ett par i mogen ålder.

Foto: Therese JahnsonBild 1 av 1

1 / 9

Majoriteten av 70-åringar ser sexualiteten som en positiv faktor i livet. Ingrid, 87 år, berättade i gårdagens SvD om hur tacksam hon är över att ha fått uppleva ett långt och lustfyllt äktenskap. Anita Cassmer Bergstedt och Tord Bergstedt beskrev (13/8) hur livet fick ny lyster när de blev ett par i mogen ålder.
Majoriteten av 70-åringar ser sexualiteten som en positiv faktor i livet. Ingrid, 87 år, berättade i gårdagens SvD om hur tacksam hon är över att ha fått uppleva ett långt och lustfyllt äktenskap. Anita Cassmer Bergstedt och Tord Bergstedt beskrev (13/8) hur livet fick ny lyster när de blev ett par i mogen ålder. Foto: Therese Jahnson

Länge lever lusten | Läsarbrev

Jag är en kvinna på 64 år som varit gift två gånger och har tre barn men nu är skild sedan många år. Jag har alltid tyckt att jag har haft ett bra sexliv under mina tidigare förhållanden och i mina två äktenskap och ansett mig lyckligt lottad på det planet. Men det jag har upplevt efter fyllda 60 överträffar allt jag tidigare upplevt.

För åtta år sedan träffade jag en ny man. Sedan dess har vi varit tillsammans, och det jag har upplevt med honom trodde jag knappt var möjligt. Han är mitt livs stora passion, en vithårig man, nu över 60, vital, rolig, ömsint och en fantastisk älskare. Han är det vackraste och sexigaste jag vet. Med honom känner jag mig ung, vi skrattar mycket ihop, vi leker, vi skojar, vi tar oss tid till lust och njutning. Efter 60 har jag upplevt sådant jag inte trodde min kropp var kapabel till, t ex fontänorgasmer. Att sexlusten skulle avta med åren har jag inget märkt av, tvärtom. Med en ny man, med ny stimulans, känns den starkare än någonsin.

Som mogen kvinna har jag förmågan att släppa alla gamla hämningar och måsten och bara ge mig hän fullt ut och njuta av livet. Det unnar jag alla mina jämnåriga att få uppleva.

LIVSNJUTERSKA

Annons
Annons

2 / 9

Behovet av kärlek ökar med åldern och även ensamheten

Tack för bra inlägg om sex. Men det handlar alltid om sex = samlag = akrobatik. Vi har en växande åldersgrupp 80–100 år som inte klarar av dessa glädjestunder. Behovet av kärlek ökar med åldern och även ensamheten, liksom längtan efter kroppskontakt och beröring. Därför följande tips:

Huden är kroppens största organ. Känselnerverna ligger nära ytan. Alla minns säkert att kittla någon med ett grässtrå. Fingertopparna är mycket känsliga. De kan fungera som grässtrået och med ytterst lätt beröring framkalla lustkänslor överallt på kroppen. Tungan har 16 gånger bättre känsel än någon annan av kroppens muskler och kan nå överallt.

Visst kan man nästan krama ihjäl en människa och kyssa så häftigt att det blir märken, men pröva motsatsen, varmpussar. Fukta läpparna och blås en puss på magen så får du se vad som händer.

Ligg naken i sängen. Om din partner vill stanna under täcket så pröva med fotflört. Fotsulor kan ställa till med mycket.

Lyckliga Agda, 86 ÅR

Annons
Annons

3 / 9

Skilsmässor efter 60 tycks ha blivit vanligare

I vår individualistiska värld har det egna förverkligandet blivit huvudsaken. I stället för att vårda familj och gemenskap, alla de värden som byggts upp under många år, har nu skilsmässor efter 60 blivit vanligare: tydligen med ett huvudsakligt syfte: att en sista gång återuppleva förälskelse och sex som blivit ”ospännande” i den gamla relationen.

Det har blivit en medicin att ta till för att lösa helt personliga livskriser och på vägen skapar man stor sorg och kris bland dem som står nära. En partner blir övergiven efter många års ofta gott äktenskap, vuxna barn ser sin kanske viktigaste referenspunkt lösas upp och barnbarn lär sig att relationer är flyktiga: inget är heligare än den individuella, egoistiska njutningen, eller ”kicken” som många kallar den.

Vi får det samhälle vi bäddar för. Att fyrtiotalisterna aldrig lär sig. Och att de som följer efter aldrig slutar att ha dem som ett föredöme!

KRISTINA BÖRJESSON

Annons
Annons

4 / 9

Vårt intresse för politik förde oss samman

Efter nästan 20 år som singel och efter två havererade äktenskap, (är 60 plus och hade gått i kloster, trodde jag) lärde jag känna en man via Facebook. Vårt intresse för politik förde oss samman. Efter fem månader började vi att chatta privat, som ledde till att vi båda kände att detta är något speciellt … Denna man hade förfört mig med sina ord och jag hade inte ens sett en bild av honom! Jag måste bara få se honom.

Efter ytterligare en månad träffades vi. Jag var urnervös, där jag stod där på Centralen och väntade. Efter tre dagar tillsammans, kände jag att denna man är mitt livs kärlek. Vi har i dag en varm och passionerad relation.

Jag mår så bra, existerar igen, köper nya kläder, hör livet omkring mig. Livet är underbart tack vare denna man och hans kärlek. Mina ögon glittrar, jag lever igen. Nu planerar vi för giftermål och minst trettio år tillsammans, efter bara två månader!

NYKÄR VUXEN KVINNA

Annons
Annons

5 / 9

Relationen dör utan lust och sex

Helt klart, åtminstone i vårt fall, relationen dör utan lust och sex. Det var aldrig någon himlastormande passion mellan oss, men ändock, det gick ju an.

Innan jag blev änka, var jag under flera år min makes ”vårdare”. Han varken orkade eller kunde ha närkontakt, så tillvaron var som grå sörja. Två levande likgiltiga varelser i samma lägenhet, utan glädje, utan hopp, utan någonting.

Det hade inte varit något himlastormande mellan oss någonsin, men då och då en missionsställning i all hast och utan några förspel.

Tur i allt elände var, att jag hade min fantasi och hjälpmedel, så att jag kunde upplevda med mig själv ett välbehövligt välbefinnande för stunden.

RNS

Annons
Annons

6 / 9

Särbor – med underbara träffar då och då

Här har du en 82-åring, som två veckor före sin 81-årsdag fick så nära man kan komma ett kärleksbrev från en okänd beundrare. Han, 14 år yngre, hade vid en sammankomst smygtagit en bild och fastnat för mitt leende och mina ögon. Nu är vi särbor, 90 mil emellan oss, men med underbara träffar då och då och dagliga/nattliga telefonsamtal på 60–70 minuter. Vi är båda änka respektive änkling sedan tio år med 40-åriga äktenskap bakom oss.

ÖGONBLIXTEN

Annons
Annons

7 / 9

Nu behöver man inte ta så mycket hänsyn

Att förhållandena senare i livet lyckas bättre beror på ålder, erfarenhet och större insikt i hur det är att leva med någon.

Många har redan avslutade, misslyckade eller avsomnade förhållanden bakom sig. Man gör kanske inte samma fel flera gånger utan drar lärdom av sina misslyckanden. Man är mer realistisk som äldre med mer rimliga förväntningar.

Att barn och familj inte längre är syftet med förhållandet låter gemenskapen mellan paret ha huvudrollen. Det är inte bara roligt utan även jobbigt att ha barn och kanske kämpa med ekonomi, föräldraskap och karriär samtidigt. Många glömmer att ett förhållande inte utvecklas och överlever av sig själv. Bara kärlek räcker inte, den dör utan näring.

Ett förhållande i mogen ålder är på många sätt friare än ett ungt äktenskap. Man behöver inte ta så mycket hänsyn. Så klart finns barn, barnbarn, släkt men man måste inte ständigt prioritera dem. Barnen är vuxna och för barnbarnen har andra föräldraansvaret. Yrkeskarriären är vad den är. Man har mindre att klara av.

ELINA

Annons
Annons

8 / 9

Jag hade levt singelliv i 20 år

Visst kan man hitta kärleken och få den att blomstra efter 60. Jag hade levt singelliv i 20 år, aktivt sökt en ny partner under några år, mer eller mindre gett upp hoppet och såg framför mig att åldras i ensamhet. Vilken fasa!

En grå och trist dag hösten 2008 dyker en gammal klasskompis upp på sajten Stay Friends. Klasskompis och, ska jag erkänna, en ungdomsförälskelse, fast kärleken var inte besvarad. Han hade redan en flickvän då för mer än 40 år sedan. Vi tog studenten 1967 och sen sågs vi inte mer. Förrän strax före jul 2008 då han var i Sverige för att fira jul. Han var änkeman och jag var singeldam. Det sa klick, klick, klick … Ett år senare flyttar jag till honom i Holland. Ibland får jag frågan varför jag flyttat till Holland. Jag svarar att det inte handlar om Holland utan att jag flyttat dit där min älskade finns. Vi lever ett bra liv på alla plan.

I

Annons
Annons

9 / 9

Vårt sexliv är fantastiskt

Jag är 67 år, änka sedan två år, levde med en sjuk man i många år med vetskapen att min tid för ny relation kommer igen – en tröst när det är svårt och man vill ha en livlina.

Efter intensiv nätdejting har jag hittat en ny kärlek – en underbar 71-årig man med livsaptit. Vårt sexliv är fantastiskt och vi har många andra gemensamma intressen. Att få uppleva detta igen känns som en ny chans i livet – man vet ju inte hur många år man får. Vi talar båda om detta varje dag, förundrade över att vi får uppleva det tillsammans.

En ny kärleksrelation på äldre dar är ju inte som när man var ung – man har så mycket i bagaget att förhålla sig till. Men det är ett ljuvligt äventyr som man bara inte ska missa. Den som väntar för länge med att ta nästa steg kan bli stående på ett ben resten av livet.

CARPE DIEM

Länge leve Lusten – fler artiklar

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons