Annons

Shanahan avsäger sig Trumps nominering

Patrick Shanahan vill inte bli USA:s försvarsminister. Arkivbild.
Patrick Shanahan vill inte bli USA:s försvarsminister. Arkivbild. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan vill inte ta över på permanent basis utan avsäger sig president Donald Trumps nominering.

Avhoppet kommer i en tid när de politiska och militära spänningarna i Mellanöstern ökat radikalt.

Under strecket
TT
Publicerad

President Trump skriver på Twitter att Shanahan fattat beslutet för att "ägna mer tid åt sin familj". Shanahan har den senaste tiden ställts inför frågor om sitt tidigare personliga liv och om anklagelser om våld i hemmet under ett tidigare äktenskap. Han har varit i en långvarig konflikt med sin före detta fru men förnekar att han slagit henne.

Presidenten uppger att Mark Esper, i dag biträdande minister med ansvar för armén, tar över som tillförordnad försvarsminister.

Kritiker har luftat misstro mot Shanahans förmåga att stå emot Trump vid eventuella meningsskiljaktigheter eftersom han som tillförordnad inte granskats av senaten och har varit utlämnad till presidentens välvilja. Avhoppet kommer också i en tid när spänningarna i den såriga relationen till Iran har ökat radikalt.

Det har nu inte funnits någon ordinarie försvarsminister i USA sedan Jim Mattis avgick i december i fjol efter olika motsättningar med Trump.

Rättad: I en tidigare version fick Shanahan fel titel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons