Annons

Daniel Schatz:Shejkerna bör öppna sina hjärtan

Gulfstaterna sviker sitt ansvar.
Gulfstaterna sviker sitt ansvar. Foto: Kamran Jebreili /TT
Under strecket
Publicerad

FN:s flyktingkommissariat konstaterar att flyktingströmmarna ökar snabbt, med 65 miljoner på flykt. Sverige var bland de länder i EU som förra året tog emot allra flest asylsökande i förhållande till befolkningsstorlek.

Samtidigt sviker Mellanösterns oljerika Gulfstater sitt ansvar. De har enligt UNHCR tagit emot ett dussintal flyktingar från grannlandet Syrien trots att de tillhör världens rikaste länder.

Oljemiljarderna investeras i stället i spektakulära skrytbyggen. Qatar är därtill i full färd att arrangera ett fotbolls-VM till en rapporterad kostnad om 1 440 miljarder kronor.

Den akuta flyktingkrisen kräver en bred internationell samling där Sverige liksom andra länder tar ett gemensamt ansvar för en humanitär flyktingpolitik och en rättssäker asylprövning.

Sverige fördjupade nyligen relationerna med Saudiarabien genom öppnandet av ett handelssekreterarkontor i landet. Vi har ett ypperligt tillfälle att vädja till hovet i Riyadh att börja ta ansvar för den humanitära kris som landet själv varit med att skapa genom sin inblandning i Syrienkonflikten. Det är hög tid för shejkerna att öppna sina hjärtan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons