Annons

Shekarabi: ”Staten har återtagit kontrollen”

Ardalan Shekarabi menar att bötesbeloppen om som mest tio miljoner är på en rimlig nivå.
Ardalan Shekarabi menar att bötesbeloppen om som mest tio miljoner är på en rimlig nivå. Foto: Björn Lindahl / Aftonbladet / TT

Efter ett tips från Svenska Fotbollsförbundet straffar Spelinspektionen åtta spelbolag.

Civilministern är nöjd med beslutet, medan branschorganisationen kritiserar vad man anser vara orimliga böter.

Under strecket
Publicerad

En vecka efter att Ninja casinos licens drogs in av Spelinspektionen varnades fyra spelbolag för brott mot bonusreglerna. Men en vecka senare fälls ytterligare åtta spelbolag – de varnas och tvingas till miljonböter.

Anledningen till den senaste fällningen är att bolagen har erbjudit spel på matcher där en majoritet av utövarna är under 18 år, vilket sedan årsskiftet är olagligt. Enligt Spelinspektionen innebär spel på sådana matcher en ”direkt fara för att minderåriga riskerar att utsättas för påverkan att manipulera resultat”.

Uppgifterna om laguppställning och ålder fick Spelinspektionen från Svenska Fotbollsförbundet.

Flera av bolagen försvarar sig med att laguppställningarna ofta offentliggörs strax innan matchstart, vilket gör det svårt att avgöra vilka U19- och U21-matcher som går att erbjuda spel på. Ett försvar som Spelinspektionen alltså inte köper.

Branschorganisationen för onlinespel, BOS, förespråkar ett stopp på spel på U19-matcher för sina medlemsföretag.

– Då har man en säkerhetsmarginal, och jag tror att det är en rimlig anpassning. Samtidigt har bolagen en poäng i sitt försvar, teoretiskt kan även en match i allsvenskan fyllas med minderåriga spelare strax innan matchstart, säger BOS generalsekreterare Gustaf Hoffstedt.

Annons
Annons

Högst bötesbelopp delas nu ut till två bolag som vardera tvingas böta tio miljoner kronor. Orimligt mycket pengar, menar Gustaf Hoffstedt.

– Jag har inga invändningar mot en aktiv och engagerad myndighet, men det måste finnas proportionalitet i straffen. Det tycker jag att man frångår när man delar ut så höga böter, säger han.

Barn ska få vara barn och idrotten ska skyddas mot all otillbörlig inblandning.

Det högsta bötesbeloppet som Spelinspektionen får dela ut är tio procent av bolagets årliga omsättning. Myndighetens samordnare mot matchfixning, Katarina Abrahamsson, håller inte med om att beloppen är orimligt höga.

– Vi har landat i att det är ett allvarligt regelbrott vilket ska sanktioneras. Bötesbeloppet motsvarar här en procent av årsomsättningen, vilket är lågt, säger hon.

Även civilminister Ardalan Shekarabi (S) tycker att bötesbeloppen är på en rimlig nivå.

– Barn ska få vara barn och idrotten ska skyddas mot all otillbörlig inblandning. Därför innebär regelbrott att man kan utsättas för hårda sanktioner eller att man blir av med sin licens, säger han.

På två veckor har ett bolag blivit av med sin licens och tolv varnats av Spelinspektionen. Ska man se det som att bolagen sköter sig dåligt?

– Man ska se det att den svenska staten har återtagit kontroll över marknaden, att Spelinspektionen har fått de resurser de behöver, och att svensk lag numera gäller, säger Ardalan Shekarabi.

Den nya spellagen infördes den 1 januari, och innebär bland annat att alla spelbolag som finns i Sverige måste ha en licens. I dagsläget har 87 spelbolag licenser för att verka på den svenska marknaden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons