Tony Estrada, polischef i amerikanska staden Nogales vid Arizonas gräns mot Mexiko.
Tony Estrada, polischef i amerikanska staden Nogales vid Arizonas gräns mot Mexiko. Foto: Pontus Höök

Sheriffen vid gränsen: ”Muren löser ingenting”

Bilden av en drunknad pappa och hans dotter ger en smärtsam påminnelse om situationen vid USA:s gräns mot Mexiko.

Men det största problemet är inte illegal invandring – utan drogerna. Det menar sheriffen Tony Estrada som sett utvecklingen på nära håll under sina 50 år inom polisväsendet i gränsstaden Nogales.

– Trumps mur kommer inte lösa någonting, säger han.

Publicerad

 

ARIZONA Det rödrostiga staketet slingrar sig över kullarna i Nogales och klyver staden mitt itu; på ena sidan USA – Mexiko på andra. Husen står bara några meter från varann på vardera sida gränsen. Tillsammans med distriktets sheriff kör vi till toppen av backarna med utsikt över staden.

– Här ser du vilken ”kris” vi har, säger Tony Estrada, 76, och sveper med handen över ett tomt område vid stängslet.

Sedan början av 90-talet är han sheriff här, innan dess var han vanlig polis. Genom årtiondena har han sett det omstridda staketet bli högre, tjockare och förses med ny teknologi. Estrada berättar att många besökare i Nogales förutsätter att horder av mexikaner klättrar på staketet och att skotten viner över huvudena på lokalbefolkningen.

– Det är långt ifrån hur det verkligen är. Men ser du den nya fula taggtråden de har satt upp? De får det åtminstone att se ut som om vi befinner oss i en krigszon, säger Tony Estrada sarkastiskt.

Längs en tredjedel av USA:s södra gräns finns idag någon typ av barriär mot Mexiko – Nogales är en av de städer som haft det länge. Ett liknande stålstaket, som redan står här, vill president Donald Trump bygga utefter hela den 300 mil långa gränsen, i stället för den cementvägg han ursprungligen krävde under valkampanjen.

1/3

Nogales polischef Tony Estrada.

Foto: Pontus Höök
2/3

Tony Estrada utanför polishuset i Nolates.

Foto: Pontus Höök
3/3

På den amerikanska sidan står en av gränspolisens bilar och håller utkik.

Foto: Pontus Höök

När Trump inte fick igenom sitt budgetförslag om 5,7 miljarder dollar till murbygget i vintras, utlyste han nationellt nödläge för att kringgå kongressen och omfördela militära budgetpengar till projektet. Tilltaget bemöttes med stämningsansökningar från flera delstater i ett försök att blocka finansieringen. Stämningarna har just börjat tas upp i olika federala domstolar.

Annons

Beslutet att utlysa nationellt nödläge är omdebatterat i USA – särskilt demokrater avfärdar det som ett sätt för presidenten att driva igenom sitt murbygge. Att situationen vid gränsen är ohållbar står dock klart. I juni spreds bilden av en drunknad pappa och hans dotter, flyktingar från El Salvador, som försökt ta sig över floden Rio Grande för att söka asyl i USA.

Sheriffen Tony Estrada fnyser dock åt Trumps påståenden om ett rådande nationellt nödläge vid gränsen. Och han menar att om det finns ett problem så är det inte illegal invandring, utan det enorma inflödet av droger – vilket inte påverkas av hur lång och stadigt staketet är.

– Den stora mängden droger kommer genom lagliga gränsövergångar, smugglat i lastbilar. Under högsäsongen kör det 2 000 lastbilar igenom Nogales med importvaror, vilket utnyttjas av kartellerna. Jag ser folk åka fast varje dag, ibland med flera ton marijuana, men även med tyngre droger som fentanyl, kokain och heroin, säger han.

Vi har skapat det här problemet själva med den stora efterfrågan. Landet har 5 procent av världens befolkning, men konsumerar över 50 procent av alla droger.

Annons

Drogerna smugglas också genom underjordiska tunnlar. Han berättar att den första drogtunneln upptäcktes 1995 i Nogales, bara två kvarter bort från gränsen vid en övergiven kyrka.

– Sedan dess har vi hittat över 110 drogtunnlar här. Senast förra månaden tror jag att de hittade tre nya.

Men om droginförseln ska kunna strypas säger han att det det framförallt är aptiten på droger som amerikanerna måste göra något åt.

– Vi har skapat det här problemet själva med den stora efterfrågan. Landet har 5 procent av världens befolkning, men konsumerar över 50 procent av alla droger. Jag tror aldrig vi kommer kunna stoppa det, säger Tony Estrada.

På den dammiga grusvägen kör en av gränspolisens vita bilar förbi och Estrada höjer handen i en vinkning. Han känner de flesta av dem. Trots att sheriffen är kritisk till Trumps tuffa invandringspolitik och retorik, tycker han det är positivt att presidenten vill öka antalet gränspoliser.

– Vi behöver fler folk på marken och mer teknologisk övervakning. Särskilt vid gränsövergångarna eftersom att det är där drogerna kommer in. Bara här i Nogales tror jag att gränspolisen har runt 100 lediga tjänster. De är fullkomligt överbelastade, men har svårt att rekrytera folk.

Annons

Under våren har antalet migranter som arresterats eller nekats inresa längs USA:s södra gräns ökat drastiskt. I april steg siffran till 109 000 personer. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma månad i fjol. Det är också det högsta uppmätta siffran på tolv år.

Folk kommer ut från en gränsövergång efter att kommit från Mexiko till USA på lagligt sätt.
Folk kommer ut från en gränsövergång efter att kommit från Mexiko till USA på lagligt sätt. Foto: Pontus Höök

Även om Tony Estrada inte lagt märke till problem med invandring i sitt distrikt, finns det exempel på platser där hundratals migranter har stormat den amerikanska gränsen det senaste halvåret. Cirka 40 mil väster ut, i Yuma, Arizona, har borgmästaren utlyst nödläge på grund av den eskalerande situationen.

– Ja, jag är rätt säker på att de har ett problem där borta. De är överväldigade. Vi är inte det, kanske för att folk inte stannar här på samma sätt, säger Estrada.

Annons

Han konstaterar att de växande så kallade karavanerna med flyktingar är ett stort bekymmer; de stora grupperna med tusentals människor som tillsammans vandrar norrut från land till land från Centralamerika.

Men enligt honom är karavanerna en utmaning snarare än en kris.

Istället för att fördöma och marginalisera de människor som kommer hit, borde vi se hur vi kan göra det mer säkert för dem.

–  Istället för att fördöma och marginalisera de människor som kommer hit, borde vi se hur vi kan göra det mer säkert för dem. Majoriteten kommer från länder som drabbats av fattigdom, korruption, gäng och droger. De är inte här för att skada någon, säger han.

Många invånare hälsar på Tony Estrada när han vandrar omkring i Nogales lilla butikscentrum under eftermiddagen. På mexikanska sidan av staketet syns en kö med alla dem som vill komma över till USA till fots. De flesta kommer på besök bara i några timmar. En av dem är Ricardo, 32. I shoppingpåsarna har han kläder som han planerar att sälja vidare i sin hemstad.

Annons

– Jag stod i kö i 40 minuter för att komma över. Med bil kan det ta upp emot tre timmar, berättar han för Tony på spanska.

1/3
Foto: Pontus Höök / poho
2/3

Två herrar samtalar nära i Nogales centrum, nära gränsen till Mexiko.

Foto: Pontus Höök
3/3
Foto: Charlie Riedel / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Tony kan själv relatera till de människor som följer drömmen om ett bättre liv i USA. Han växte upp under enkla förhållanden och föddes på andra sidan, Nogales, fast i Mexiko, ungefär åtta kvarter från det rostiga staketet. När han var 1,5 år bestämde sig familjen för att emigrera.

– Vi har alltid varit medvetna om gränsen. Men för oss var det som en osynlig gräns då. Folk kunde röra sig mer fritt fram och tillbaka, säger han.

Som enda latinamerikanska sheriffen i Arizona känner Tony ett ansvar i den politiska debatten, men han får ofta kritik för att han verkar vara positiv till illegal invandring.

– Klart vi vill att folk ska komma lagligt över gränsen, men verkligheten är att de flesta av dessa människor har inga papper. De har inga sätt att kvalificeras till visum och arbetstillstånd, så de kommer på enda sättet de kan, säger han.

Enligt sheriffen är det inte bara införseln av droger som amerikanerna själva spär på, utan även kartellernas människosmuggling. Sedan det blivit svårare för människor att komma in i landet så tvingas fler ta till alltmer extrema metoder. Han har märkt hur den stärkta bevakningen i staden har drivit folk till avlägsna bergsområden med extrem hetta och oerhörda risker som följd.

– Folk dör där borta. Ett år hittade vi två dussin kroppar eller kvarlevor. Politikerna har implementerat åtgärder som inte är humana. Även om de vill avskräcka – hur långt ska vi gå? Jag har alltid sagt att detta landet är stort nog, mäktigt nog och rikt nog för att säga ”vi har plats”. Jag kommer inte be om ursäkt för att jag har empati och medlidande. Aldrig. För jag tror att jag är på rätt sida.

Nogales polischef Tony Estrada.

Foto: Pontus Höök

Tony Estrada utanför polishuset i Nolates.

Foto: Pontus Höök

På den amerikanska sidan står en av gränspolisens bilar och håller utkik.

Foto: Pontus Höök

Folk kommer ut från en gränsövergång efter att kommit från Mexiko till USA på lagligt sätt.

Foto: Pontus Höök
Foto: Pontus Höök / poho

Två herrar samtalar nära i Nogales centrum, nära gränsen till Mexiko.

Foto: Pontus Höök
Foto: Charlie Riedel / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix