Annons

Shoppingweekend: Europas bästa vintagemarknader

Europa myllrar av vintagemarknader och hösten är den perfekta årstiden att finkamma dem. Vi har valt ut ställena med störst fyndchans och bäst stämning.

Under strecket
Publicerad

1 / 9

Madrid – El Rastro

På söndagar vallfärdar både madreleños och turister till den enorma loppmarknaden i arbetarområdet Lavapiés. Där kan man köpa allt från kläder och elektronik till antikviteter och haschpipor. Om du planerar en tur dit är det bra att försöka komma tidigt eftersom gatorna blir packade med folk mitt på dagen vid tolv. Efter ett par timmars shopping är det skönt att runda av med att äta ett par tapas och dricka ett glas vin på någon av de många billiga tapasbarerna i området, skrev SvD om El Rastro i en artikel från 2005.

Annons
Annons

Mercatone dell ’Antiquariato i Milano är vintage­proffsens favorit.

Foto: IBLBild 1 av 1

2 / 9

Milano – Mercatone dell’Antiquariato

Mercatone dell ’Antiquariato i Milano är vintage­proffsens favorit.
Mercatone dell ’Antiquariato i Milano är vintage­proffsens favorit. Foto: IBL

Vintageproffsen tajmar alltid Milanoresan till den sista helgen i månaden. Då förvandlas nämligen den 2 kilometer långa sträckan utmed kanalen Naviglio Grande till en av stadens största och populäraste marknader. Här råder trivsel snarare än köphets och många kommer hit enbart för stämningens skull. För shoppingsugna väntar emellertid en allé av fynd där man i de hundra-tals stånden kan hitta allt från vackra antikviteter och smycken till kläder och designerväskor.

Trötta fötter som behöver vila en stund har gott om kaféer att välja mellan, och för den som är sugen på något matigt föreslår vi en focaccia från det förnämliga bageriet Il Pane della Ripa.

Adress: Alzaia Naviglio Grande, sista söndagen varje månad kl 09–18

Associazione Naviglio Grande | Arte, cultura e storianavigliogrande.mi.it
Annons
Annons

3 / 9

Paris – Marché aux Puces de la Porte de Vanves

Strunta i den gigantiska och turistinvaderade Puces de Saint-Ouen-marknaden och åk hit i stället. Marché de la Porte de Vanves är lite behändigare i formatet, lite lugnare och inte minst prisvänligare trots det stora antalet franska stylister och japanska samlare som målmedvetet går igenom utbudet varje vecka. Marknaden har funnits sedan 1920-talet och är ett mecka för vackra småsaker, kristall-föremål, bistro-askkoppar och smycken. Chanelskor och Hermèssjalar går också att finna, liksom utsökta linneservetter och glasskåp fyllda med bijoux de fantasie från 1950-talet. Avsluta med en citroncrêpe i korsningen Avenue Marc Saugnier och Avenue Georges Lafenestre.

Adress: Avenue Georges-Lafenestre & Marc-Sangnier,lörd-sönd kl 07-14

Puces de Vanvespucesdevanves.fr
Annons
Annons

4 / 9

Bryssel – Marché aux Puces de Bruxelles

Tintin visste vad han gjorde när han i ”Enhörningens hemlighet” begav sig till marknaden på Place du Jeu de Balle för att hitta en present åt kapten Haddock. Bryssels mest kända antikmarknad har sedan 1919 varit en skattkista för vintagejägare. Kom hyfsat tidigt på morgonen och ge dig ut på jakt bland minnen och kuriosa från svunna decennier. Samtliga säljare är professionella – på gott och ont. Chansen att ramla över ett klipp är liten, men å andra sidan slipper man skräpet. När handlarna börjar packa ihop fortsätter du till Rue Haute och dess fina utbud av antik- och hantverksbutiker.

Adress: Place du Jeu be Balle, dagligen 06–14

Le marché aux puces de Bruxelles en Belgiquemarcheauxpuces.be
Annons
Annons

Lissabons Feira de Ladra lockar två gånger i veckan samlare och lokalbor till stadsdelen Alfama.

Foto: Lydia Evans/IBLBild 1 av 1

5 / 9

Lissabon – Feira de Ladra

Lissabons Feira de Ladra lockar två gånger i veckan samlare och lokalbor till stadsdelen Alfama.
Lissabons Feira de Ladra lockar två gånger i veckan samlare och lokalbor till stadsdelen Alfama. Foto: Lydia Evans/IBL

Feira de Ladra, ”tjuvarnas marknad”, har en lång historia vars rötter sträcker sig tillbaka till 1100-talet. Då var detta en ljusskygg plats där tjuvar sålde sitt stöldgods. I dag säljs – förhoppningsvis – fullt legitima saker och under de senaste decennierna har marknaden vuxit rejält och breder nu ut sig över ett antal gator i mysiga stadsdelen Alfama. Två gånger i veckan vallfärdar samlare, turister och lokalbor hit för att fynda antikviteter, möbler, leksaker, kläder och udda kuriosa. Efter marknadsbesöket fortsätter man gärna upp till parken Jardim Botto Machado som bjuder på milsvid utsikt över Alfamas takåsar och floden Tajo.

Adress: Campo de Santa Clara, Alfama, tisd och lörd kl 06–15

Annons
Annons

Lugnet mitt i myllret på Platia Avissinias.

Foto: IBLBild 1 av 1

6 / 9

Aten – Platia Avissinias

Lugnet mitt i myllret på Platia Avissinias.
Lugnet mitt i myllret på Platia Avissinias. Foto: IBL

Monastirakiområdets smala gator bjuder på ett närmast basarliknande myller av kaféer, hål i väggen-matställen och småbutiker – alltid med Akropolis som bakgrundskuliss. I kvarteren finns gott om antikhandlare (med hög prisnivå) som har öppet hela veckan, men på söndagar höjs pulsen ett par snäpp när marknadsborden intar Platia Avissinias. Utbudet spänner från bysantinska ikoner och grekiska statyer till möbler, böcker och besynnerliga vitvaror. Åk hit direkt efter frukost, vid 11-tiden är det nästintill omöjligt att ta sig fram genom folkmassan. Det är då man tar sin tillflykt till Café Avissinias takterrass, beställer en bläckfisksallad och studerar marknadsmanin på bekvämt avstånd.

Adress: Platia Avissinias, metro Monastiraki, sönd kl 08–15

Annons
Annons

7 / 9

Berlin – Trödelmarkt Arkonplatz

I Berlin, Europas mest marknadsbesatta stad, är det nästintill omöjligt att inte springa in i överbelamrade bord på söndagar. Flohmarkt am Arkonaplatz är långt ifrån stadens största marknad, men tveklöst en favorit bland konnässörer. Läget på lummiga torget Arkonaplatz skapar en behaglig inramning och för ambitiösa vintagejägare väntar en högtidsstund. Här fyndar man retrolampor, vinylskivor, kläder, möbler, lanthandels-kuriosa och inte minst kitschiga öststatsprylar. Extra pluspoäng för säljarnas prutvänliga inställning och sena morgonvanor, vid 10 håller många fortfarande på att packa upp. Om shoppingsuget består ligger den betydligt större marknaden Flohmarkt am Mauerpark en kort promenad bort.

Adress: Arkonaplatz, Prenzlauer Berg, sönd kl 10–16

Trödelmarkt Arkonaplatz Berlinhttp://troedelmarkt-arkonaplatz.de/
Annons
Annons

8 / 9

Köpenhamn – Loppemarked i Bella

Vid sidan av techmässor och EU-möten förvandlas Bella center två gånger om året till Skandinaviens största marknad med ett par tusen säljare under samma tak. Samlare av Wegner, Aalto och annan nordisk möbeldelsign kan göra höstens fynd medan mindre kunniga riskerar att betala överpriser. Utbudet håller generellt en hög nivå och det är lätt att åka härifrån med en låda inredningsdetaljer, gamla bakprylar, ramar och annat som förhöjer hemmet. Helgen på Bella är också ett bra tillfälle att mingla med antikhandlare då många av säljarna har butiker runt om i Skandinavien. Proffsen anländer vid 6-tiden, vi andra kommer ett par timmar senare och njuter av den danska folkfesten.

Adress: Center Boulevard 5, Köpenhamn, 12–13 november

Skandinaviens största loppisloppemarkedibella.dk
Annons
Annons

Greenwich Market i London bjuder på småstads­känsla och en kul mix av prylar.

Foto: Greg Balfour Evans/IBLBild 1 av 1

9 / 9

London – Greenwich Market

Greenwich Market i London bjuder på småstads­känsla och en kul mix av prylar.
Greenwich Market i London bjuder på småstads­känsla och en kul mix av prylar. Foto: Greg Balfour Evans/IBL

Den är varken störst eller hippast, men om vi bara får välja en marknad i den brittiska huvudstaden måste det bli Greenwich Market. Sydöstra Londons marknadspärla är helt enkelt lite mer inbjudande och vänlig än storasyskonen Portobello Road och Old Spitalfields. Vi är väldigt förtjusta i småstadskänslan och marknadstorgets mix av antikviteter, samlarprylar och udda souvenirer som ramas in av ett antal utmärkta konst- och modebutiker. Matutbudet, som spänner från multikulturell streetfood till gastropubar, är dessutom förstklassigt. Greenwich Market har öppet varje dag, men med särskilt fokus på antikviteter och samlarföremål måndag, tisdag, torsdag och fredag.

Adress: Greenwich, dagligen kl 10–17:30

London's only historic market set within a World Heritage Sitegreenwichmarketlondon.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons