Annons

Sibiriens bränder kan påskynda uppvärmning

I juni släppte bränderna ut lika mycket koldioxid som Sverige normalt gör under ett år.
I juni släppte bränderna ut lika mycket koldioxid som Sverige normalt gör under ett år. Foto: HO / TT

”Jag kvävs och känner mig yr”. Hela städer är täckta av svart och giftig rök. Men de ovanligt stora sibiriska skogsbränderna kan få långt mer allvarliga konsekvenser.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I Sibirien står över tre miljoner hektar skog i lågor.

Röken har trängt in i flera stora städer i västra Sibirien samt till regionen Sacha i norr, enligt myndigheter.

– Röken är förskräcklig. Jag kvävs och känner mig yr, säger pensionären Raisa Brovkina, som är inlagd på sjukhus i Rysslands tredje största stad Novosibirsk, enligt CBS News.

Den arktiska regionen noterade en rekordvarm junimånad. Många av bränderna blossade upp efter massiva åskväder i över 30-gradig värme och sprider sig på grund av våldsamma vindar.

Sedan början av juni har fler än 100 skogsbränder rasat runt den norra polcirkeln. I Ryssland har elva av 49 regioner drabbats av bränder.

– Det är väldigt oroande. Det är ett tecken på vad vi kan förvänta oss i framtiden med klimatförändringarna, säger Tom Arnbom, Arktisexpert på Världsnaturfonden (WWF) Sverige, till SvD.

Även miljöorganisationen Greenpeace varnar för att att bränderna kan påskynda den globala uppvärmningen.

"Skogsbränderna har länge slutat vara ett lokalt problem. Det har förvandlats till en ekologisk katastrof med konsekvenser för hela landet" skriver Greenpeace i ett uttalande.

Annons
Annons

Bara i juni släppte bränderna i Arktis ut ungefär 50 miljoner ton koldioxid.

Skogsbränder i den arktiska regionen är vanliga mellan maj och oktober och är en del av ekosystemet. Men antalet bränder och områdena de har spridit sig över är högre och större än tidigare, skriver BBC.

Enligt Greenpeace kommer nästan 12 miljoner hektar brinna upp i år, vilket orsakar betydande koldioxidutsläpp och reducerar skogens framtida kapacitet att ta upp koldioxid.

På satellitbilder från NASA kan man dessutom se hur moln med rök nått de arktiska områdena.

Bara i juni släppte bränderna i Arktis ut ungefär 50 miljoner ton koldioxid – det är lika mycket som Sveriges totala årliga utsläpp.

Greenpeace Rysslandsexpert Grigory Kuksin säger till CBS News att sot och aska påskyndar smältningen av den arktiska isen och permafrosten och därmed frigör gaser som förstärker den globala uppvärmningen.

– Det får en mycket allvarlig påverkan på klimatet, säger han.

Arktisexperten Tom Arnbom instämmer.

– När svart sot och andra partiklar hamnar på en vit fläck, is eller snö, så drar det åt sig solen och då smälter allt runtom mycket fortare, säger han.

Under Sovjetunionens tid fanns det en jättestor brandberedskap. Men det fortsatte man inte med

Dessutom påverkas djurlivet av bränderna.

– Jag har fått rapporter om att renarna har jätteproblem att hitta mat på vissa ställen. Det är uppbränt överallt, så de svälter.

– Bränder är nödvändiga för naturen, men inte de här gigantiska som kommit med klimatförändringarna.

I Sibirien får bränderna ofta härja fritt tills de slocknar av sig själva framåt hösten eller vintern. När det sedan börjar regna rinner den avbrunna jorden ut i floder, och då blir det väldigt svårt att få skogen tillbaka, säger Arnbom.

Greenpeace har vädjat till de ryska myndigheterna att göra mer för att bekämpa bränderna. Men situationen är komplicerad, enligt Grigory Kuksin – eftersom Ryssland inte har tillräckligt med resurser.

– Under Sovjetunionens tid fanns det en jättestor brandberedskap. Men det fortsatte man inte med, av ekonomiska skäl. Och det drabbar dem i dag, säger Tom Arnbom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons