Annons

Gertrud Dahlberg:Siffrorna svider som ett piskrapp

Illustration: Liv Widell
Illustration: Liv Widell

10,7 procent av Sveriges kvinnor har under det senaste året haft fysisk smärta eller känt obehag under eller efter samlag.

Under strecket
Publicerad

De koncisa siffrorna från Folkhälsomyndigheten svider som ett piskrapp.

Jodå, jag visste tidigare att problemet var vanligt och kan drabba kvinnor i alla åldrar. Det insåg jag inte minst under ett par högskolekurser i sexologi som jag läste i våras. Då förstod jag dessutom att orsakerna är många, både fysiska och psykiska, och att problemet är komplext. Men att det är skrämmande tyst om saken.

Det var därför jag ville lyfta frågan och göra den här artikelserien.

Däremot visste jag inte tidigare det som siffrorna nu avslöjar: Att samlagssmärta är så vanligt att det är ett folkhälsoproblem. Långt mer omfattande än exempelvis diabetes, som fyra procent av landets befolkning lider av.

I serien kommer ni att möta Therese, 47, Sara, 34, och Felicia, 18, som berättar om hur det bränner, sticker, hugger i underlivet. Men att de har tigit, lidit och skuldbelagt sig själva för att inte vara ”normala”. Och hur skammen kastat en djup slagskugga över varje vrå i livet.

Eller som Felicia, 18 år, uttrycker det: ”Ofta kände jag mig jätteledsen, ensam och utanför. Allra värst var kanske att jag lade skulden på mig själv och tyckte att det var mitt fel.”

Sara, 34 år, berättar om hur hon lever två parallella liv: Ett öppet som är ljust och välordnat samt ett hemligt och skamtyngt.

Therese, Sara och Felicia vittnar också om att smärta lagrats som ett minne i musklerna vilket leder till en ond cirkel där kroppen lever sitt eget liv utanför viljans kontroll.

Serien innehåller också hopp. Eldsjälen och överläkaren Nina Bohm-Starke forskar för att finna bot. Och den unika Huddingemodellen tar ett helhetsgrepp och behandlar både kropp och själ när sex gör ont. De flesta kvinnor som genomgått behandlingen har blivit bra, i alla fall mycket bättre.

Ålder Smärta vid sex
16–29 år 19,7%
30–44 år 9,7 %
45–64 år 9,3%
65–84 år 4,8%
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons