Annons

Fyra av tio stödjer försök att fälla Hultqvist

Stefan Löfven behåller Hultqvist men låter Ygeman och Johansson gå. Statsministerns prioriteringar ligger i linje med svenska folkets syn på statsrådens olika ansvar – ändå anser 41 procent av svenskarna att Alliansen gjorde rätt som väckte misstroendevotum mot försvarsministern.

Under strecket
Publicerad

Peter Hultqvist och Stefan Löfven.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 4
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4

Peter Hultqvist och Stefan Löfven.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 2
Bild 2 av 2
Peter Hultqvist och Stefan Löfven.
Peter Hultqvist och Stefan Löfven. Foto: Emma-Sofia Olsson

Alliansen och Sverigedemokraterna krävde med sitt besked om misstroendevotum tre ministrars avgång. Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att två av dem – Anders Ygeman (S) och Anna Johansson (S) – begärt att få lämna sina poster.

Kvar i regeringen är dock försvarsminister Peter Hultqvist (S). Han anses ha minst med haveriet på Transportstyrelsen att göra och Löfven visade med tydlighet under pressträffen att han tänker ta strid för sitt statsråd:

– Försvarsminister i min regering är Peter Hultqvist, sa han med eftertryck.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Enligt en mätning från Sifo har han svenska folket med sig i prioriteringen mellan de tre. Undersökningsföretaget har frågat drygt tusen personer om det var ”rätt eller fel av Alliansen att väcka misstroendeförklaring” mot Johansson/Ygeman/Hultqvist.

Hela 57 procent anser att det var ett korrekt agerande i fallet Johansson. Bara 16 procent tycker att det var felaktigt, medan 28 procent är tveksamma.

– Det Löfven har gjort stämmer i huvudsak med opinionen. En klar majoritet är för misstroendevotum mot Anna Johansson, sen faller det med Anders Ygeman och Peter Hultqvist. Många är tveksamma, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Vad gäller Ygeman svarar 45 procent att det var rätt. Ungefär lika många – 27 respektive 28 procent – tycker att det var fel eller är tveksamma.

Och för Hultqvist – som alltså än så länge sitter kvar på sin post – anser 41 procent att Alliansen resonerade riktigt i sitt misstroendevotum. Tre av tio, 30 procent, är tveksamma medan 28 procent är av åsikten att det var fel.

Av de rödgröna väljarna (S+V+MP) anser 27 procent att det var rätt att väcka misstroendevotum mot Anna Johansson, medan bara 14 procent tycker detsamma för Ygeman och Hultqvist.

– Tittar man bland socialdemokrater är det många som tycker att det är fel att man låter någon minister gå, men nästan tre av tio tycker ändå att det var rätt med Anna Johansson, säger Sjörén.

För samtliga tre statsråd gäller alltså att fler tycker att Alliansens agerande var rätt än fel. Å andra sidan finns väldigt många som uttrycker tvekan.

Männen är överlag mer positiva till meddelandet om misstroendevotum än kvinnor, liksom Alliansens anhängare i högre grad sluter upp bakom beslutet. I synnerhet moderata och sverigedemokratiska väljare uttrycker att det var rätt agerat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons