Annons

Sifo: Stödet för samarbete med V lika stort som för SD

Oviljan att samarbeta med Sverigedemokraterna minskar. 53 procent av svenskarna tycker att andra partier ska samarbeta med SD i frågor där de tycker lika. Ungefär lika många, 56 procent, tycker att man ska samarbeta med Vänsterpartiet, enligt en ny Sifomätning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson och V:s Jonas Sjöstedt.

Foto: Lars Pehrson och Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

SD-ledaren Jimmie Åkesson och V:s Jonas Sjöstedt.

Foto: Lars Pehrson och Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
SD-ledaren Jimmie Åkesson och V:s Jonas Sjöstedt.
SD-ledaren Jimmie Åkesson och V:s Jonas Sjöstedt. Foto: Lars Pehrson och Magnus Hjalmarson Neideman

Frågan om samarbete med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har varit i fokus under de segdragna regeringsförhandlingarna.

Väljarnas stöd för ett samarbete med SD är fortsatt lågt i jämförelse med andra partier, men det ökar, detta visar en ny Sifoundersökning som gjordes 7–14 januari.

1 005 personer fick svara på frågan ”Tycker du att partierna ska samarbeta med SD i frågor där man tycker lika?”, en fråga som ställts även vid tidigare undersökningar. 53 procent svarar ja, 39 procent nej.

– Vi har ställt frågan om SD under en längre tid och kan konstatera att viljan att samarbeta med dem sakta ökar inom partierna. Nästan nio av tio Moderatväljare tycker att partiet borde samarbeta med SD i frågor där partierna tycker lika, säger Toivo Sjörén, analyschef på Sifo.

Annons
Annons

Nytt för denna undersökning är att de svarande nu även fick ta ställning till ett samarbete med Vänsterpartiet. 56 procent säger ja – alltså ungefär lika många som säger ja som till samarbete med SD. Men något fler säger bestämt nej till samarbete med SD (39 procent) än med V (33 procent).

– De två ytterlighetspartierna väcker starka känslor. Men även om en stor grupp av väljarna är mot samarbete med de här partierna så finns det en större andel som accepterar ett samarbete, det skapar konflikt i debatten, säger Toivo Sjörén.

I frågor där man tycker lika, tycker du att partierna skall samarbeta med...

Synen på SD splittrar tydligt de borgerliga partierna: 64 procent av de som i dag skulle röstat på C svarade att de inte skulle tycker att partiet ska samarbeta med SD, motsvarande siffra för M är 7 procent.

– Attityden hos väljarna bidrar till att förklara varför Lööf uttrycker en SD-stödd regering som en ”risk”. Frågan är en het potatis på ett sätt som den inte är bland M:s väljare, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

Jonas Hinnfors understryker att det inom de fyra allianspartierna finns två skilda sätt att se på ett SD-samarbete:

– Väljaruppfattningen ser ut på ett sätt inom KD och M, och på ett annat inom C och L, och detta måste partiledningarna ta ställning till. Om man tänker på det så blir det mer förståeligt varför partierna har så olika synsätt på regeringsbildningen.

Oviljan att samarbeta med V är också stor, vad skiljer de båda partiernas impopularitet åt?

– Synen på Vänsterpartiet kan beskrivas som en spegelbild av SD, här är i stället M och KD de största skeptikerna. Men jag skulle nog inte säga att V har den typen av ”paria-status” som man ibland säger att SD har. De exkluderas inte från sociala och politiska sammanhang på samma sätt, säger Jonas Hinnfors.

– Vänsterpartiet har historiskt haft den statusen, då var det de som som väckte demokrati-debatt som påminner om den debatt vi ser om SD i dag. Nu börjar delar av den retoriken komma tillbaka när andra partier slår ihop dem med SD i kategorin ”extremistiska”.

Vad tror du kommer att ske framöver?

– I andra europeiska länder har partier med liknande bakgrund som SD normaliserats efter ett tag. Om man jämför med övriga Europa har vi Sverige varit ovanligt långsamma med att släppa in SD i den politiska värmen, men det är möjligt att det kommer att förändras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons