Annons

Signalspråket till flyktingarna har förändrats

Foto: Christine Olsson/TT

Varför är det kontroversiellt att kräva kunskaper i svenska och att man har en plan för hur man avser att försörja sig?

Under strecket
Publicerad

Hur gick det till när våra släktingar fick svenskt medborgarskap? Frågan dök upp i konversationen oss syskon emellan. Våra föräldrar flydde till Sverige från Estland 1944.

Efter ett förhör av en poliskommissarie fick de ett främlingspass där det stod att de inte fick bosätta sig i Stockholm, Göteborg eller Malmö och att de inte fick ägna sig åt politisk propaganda samt att om de lämnade Sverige, fick de inte använda passet för återresa till Sverige.

När det var dags att efter sju år ansöka om svenskt medborgarskap upprättades nytt förhörsprotokoll hos Stockholmspolisens Kriminalavdelning. Här noterar en kriminalkonstapel att de inte ”åtnjutit något understöd i någon form av allmänna medel”. Stockholms stads socialregister meddelade i en skrivelse att våra föräldrar ”icke erhållit fattigvård”.

Dessutom är ”intet ofördelaktigt känt” hos Polisens kriminalavdelning.
Våra föräldrar hade arbetsgivare som intygade om att de behärskade det svenska språket och hade anställning. Min mormor fick efter sju år besöka pastorsexpeditionen och visa upp sina svenskkunskaper genom att läsa högt ur Bibeln!

För flera år sedan hade jag i jobbet möjlighet att träffa kommunala flyktingmottagare och frågade dem om vad flyktingarna hade för idéer om hur de skulle finansiera sina liv i Sverige. Vad hade de för tankar om yrke, arbete och försörjning? Jag möttes av förvånade ansikten och fick veta att detta var inget de talade om. ”Vi upplyser dem om hur de kan få bostad och vilka bidrag de har rätt att få.”

Det offentliga Sveriges tjänstemän upplyser alltså de nyanlända om deras bidrag och rättigheter. Men inget om att Sverige förväntar sig att de ska lära sig språket och arbeta för att försörja sig.

Myndigheternas signaler tycks ha ändrats sedan 1944 och därmed också kraven på de nyanlända. Varför är det kontroversiellt att kräva kunskaper i svenska och att man har en plan för hur man avser att försörja sig? Det har fungerat förr och borde också vara en bra rutin även nu.

MART MAANDI är medietränare. mart@maandi.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons