Annons

Singapore inför förbud – och böter på 14 000

Foto: Frank May/TT

Singapore kommer att förbjuda de alltmer populära elsparkcyklarna från stadens gångbanor redan från tisdagen. Elsparkcyklarna är hänvisade att framföras på cykelbanor. Det rapporterar Business Times.

Under strecket
TT, Direkt, SvD
Uppdaterad
Publicerad

Därmed får fordonen endast använda 440 kilometer av statens 5 500 kilometer långa cykelvägnät.

Fram till årsskiftet kommer åkare som bryter mot reglerna att slippa undan med en varning, men därefter ska nolltolerans tillämpas. Elsparkcykelåkarna kan då straffas med böter på upp till 2 000 singaporedollar, motsvarande drygt 14 000 kronor.

Som skäl till åtgärderna anför myndigheterna ett kraftigt ökande antal olyckor med fordonen.

Ett annat land som precis har skärpt reglerna om elsparkcyklar är Frankrike. Den som vill ta sig fram på fordonet måste nu vara över tolv år och ensam på cykeln. Att åka på trottoaren blir förbjudet, liksom att åka mot trafiken. Nästa sommar kommer dessutom elsparkcyklarnas maxfart att kapas, till 25 kilometer i timmen.

Elsparkcyklar är en het potatis i Frankrike och särskilt i Paris. Tolv operatörer, vilket är fler än vad som finns i hela USA enligt France 24 , har placerat ut runt 20 000 cyklar i huvudstaden.

– Det är inte långt från anarki och det är extremt svårt för en stad som vår att hantera den här sortens tjänst, har borgmästare Anne Hidalgo tidigare kommenterat frågan.

I Paris har böter redan införts på 35 euro (runt 350 kronor) för att parkera på trottoaren. Enligt de nya reglerna kan den som kör för fort få nu få böta upp till 15 000 kronor, rapporterar BBC.

I Sverige har 150 olyckor med elsparkcyklar inrapporterats under årets åtta första månader. Under den perioden gjordes cirka fyra miljoner resor med elsparkcyklar. Det är ungefär lika många män (53 procent) som kvinnor (47 procent) som har skadats. Flest är i åldrarna 20–35 år.

Mellan klockan 23 och 01 sker det flest olyckor, speciellt nätter mot lördagar. Då inträffade även de tre allvarliga personskadorna. Maxhastigheten i Sverige är 20 kilometer i timmen. Man får lov att köra elsparkcykel på trottoaren, men bara i gångfart, det vill säga 6–7 kilometer i timmen. SL förbjöd tidigare under hösten elsparkcyklar i tunnelbanorna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons