Annons

Rebeller ger upp område i södra Syrien

Soldater posterade vid vägen mellan Damaskus och Aleppo, söder om de nu evakuerade byarna.
Soldater posterade vid vägen mellan Damaskus och Aleppo, söder om de nu evakuerade byarna. Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Evakueringen av människor från två regimtrogna samhällen norr om Idlib i Syrien är avslutad, uppger statliga syriska medier. Samtidigt ger syriska rebeller upp det känsliga område som gränsar till Golanhöjderna i sydväst.

Under strecket
TT
Publicerad

Samtliga drygt 100 bussar ska på torsdagsmorgonen ha lämnat Kafraya och al-Fua, som därmed rapporteras vara tömda. Invånarna forslas till regimkontrollerat territorium i närheten.

Evakueringen av byarna – som beskrivs som de två sista samhällen som i åratal varit utsatta för belägring av fiendestyrkor – kom till stånd efter en uppgörelse mellan Turkiet och Ryssland. I gengäld ska diktatorn Bashar al-Assad släppa ett antal fångar ur regimens fängelser.

al-Assad, vars styrkor fortsätter sina framryckningar mot rebeller i sydvästra Syrien, är fast besluten att försöka återta hela landet. Uppgörelsen är en i raden av överenskommelser på senare tid som expanderar regimens kontroll över nyckelområden.

Enligt oppositionskällor har syriska rebeller pressats till att överlämna det känsliga område i sydvästra Syrien som gränsar till Israeliska Golanhöjderna. Även denna gång är det Ryssland som står bakom förhandlingarna. al-Assads styrkor har under månaden som gått lyckats erövra 90 procent av Daraa, den södra provins där protesterna mot honom en gång startade.

Därefter följde intensiva bombningar av rebeller i al-Qunaytira, en halvmåneformad provins mellan Daraa och buffertzonen med Israelockuperade Golanhöjderna i väst.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons