Annons

Sista dagarna med sommarvärme

Sommarvärmen håller sig kvar över landet i några dagar till. Arkivbild.
Sommarvärmen håller sig kvar över landet i några dagar till. Arkivbild. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT

Den rekordvarma och rekordtorra sommaren sjunger på sista versen – men än finns det möjlighet för soldyrkare att njuta av temperaturer runt 20-strecket. Åtminstone i några dagar till.

Under strecket
TT
Publicerad

Tidigare i veckan sammanfattade SMHI sommaren 2018, och inte oväntat presenterades rekordsiffror.

I större delen av Götaland och Svealand var sommaren den varmaste som någonsin uppmätts, och även en av de tio soligaste. Den preliminärt högsta temperaturen uppmättes i skånska Hästveda den 26 juli – 34,6 grader.

Vädret har nu återgått till det mer normala för årstiden, med regn och svalare temperaturer – men än finns det hopp för värmeälskaren.

– Sommarvärmen håller sig kvar under söndagen och måndagen, kanske även på tisdagen, i landets södra delar. Vi har varm, högtrycksbetonad luft på gång upp, vilket kan ge temperaturer på runt 20 grader ända upp i Norrland, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI, till TT.

Någon långvarig värme är det dock inte fråga om.

– Framåt mitten av veckan ger högtrycket vika för regn och temperaturer närmare 15 grader, så det gäller att passa på att njuta, säger Dahlström.

Den meteorologiska hösten har redan kommit till delar av Lappland, Dalafjällen och södra Norrlandsfjällen, men får alltså vänta några dagar på att fortsätta sin framfart genom landet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons