Annons

Åklagaren yrkar på livstid för mord

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm yrkade som väntat i sin plädering på att Nerijus Bilevicius döms till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Advokat Inger Rönnbäck vill att hennes klient släpps fri.

Under strecket
TT
Publicerad

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm kommer att hålla ett slutanförande som i grunden är samma som det han höll i tingsrätten.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TTBild 1 av 1

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm kommer att hålla ett slutanförande som i grunden är samma som det han höll i tingsrätten.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TTBild 1 av 1
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm kommer att hålla ett slutanförande som i grunden är samma som det han höll i tingsrätten.
Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm kommer att hålla ett slutanförande som i grunden är samma som det han höll i tingsrätten. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I dag var det sista rättegångsdagen i Göta hovrätt om mordet på 17-åriga Lisa Holm. I tingsrätten dömdes Nerijus Bilevicius till livstids fängelse.

Vice chefsåklagare Lars- Göran Wennerholm anser att det inte finns några tvivel om att det är rätt person som sitter på de anklagades bänk.

Han konstaterade att Nerijus Bilevicius dna finns på tio olika ställen på Lisa Holms kläder – på hennes jacka, jeans och överdragsbyxor och han anser att mordet har varit planerat och att motivet varit att få sexuell njutning genom själva dödandet.

– Det var ingen våldtäkt som "gick snett", sade åklagaren och framhöll att Lisa Holm måste ha känt "maktlöshet, ångest och panik".

Han yrkade på att Bilevicius ska dömas till livstids fängelse för mord.

Annons
Annons

För målsägandebiträdet Tore Brandtler är det heller ingen tvekan om vem som är gärningsmannen:

– Mördaren sitter mitt emot mig. Det är Bilevicius, sade han i sitt slutanförande.

Den tilltalades advokat, Inger Rönnbäck, ansåg å sin sida att hennes klient bör släppas fri och hävdade bland annat i sitt slutanförande att Nerijus Bilevicius, enligt vittnesmålen, inte hade nog med tid för att genomföra mordet och gömma kroppen så som åklagaren har beskrivit.

Hon ansåg också att mordet på Lisa Holm är så ovanligt att det mycket väl kan ha varit planerat av någon.

– Det är så pass märkligt. Det är lite Twin Peaks över det.

Om Göta hovrätt skulle döma Nerijus Bilevicius för mordet så bör man, anser Inger Rönnbäck, överväga en rättspsykiatrisk undersökning.

Som skäl för att han borde gå igenom en sådan undersökning angav hon att "han är så lugn, och brottet så bestialiskt".

På en fråga från domaren Linda Hallstedt om vad åklagaren anser om att låta Bilevicius genomgå en sådan undersökning svarade han att han finner det onödigt eftersom Bilevicius inte visat några tecken på en allvarlig psykisk störning – förutom att han begått ett bestialiskt mord.

Lars-Göran Wennerholm kommenterade i sin plädering också vittnesmålet från den morddömdes hustru, som han anser ha ändrat sina tidsuppgifter.

Han påpekade att den dömde efter tingsrättens dom fått lov att tala med sin hustru.

– Han och hustrun har pratat om hovrätten och den här rättegången. Nu kan hon exakt ange när Nerijus kommer hem och detaljer kring detta.

– För mig är det uppenbart att hon anstränger sig väldigt hårt för att åter ge sin make ett alibi, sade åklagaren, som också anser att den tekniska bevisningen är övertygande.

Lisa Holm försvann när hon skulle åka hem från sitt sommarjobb på Kinnekulle tidigt en kväll i juni. Fem dagar senare hittades hennes kropp gömd i en arbetsbod. 35-årige Nerijus Bilevicius greps, men har hela tiden nekat till att ha haft något med flickans död att göra.

Under denna sista rättegångsdag i hovrätten satt han, som han brukat göra, snett vänd mot rättens jurister. På sin högra sida har han advokat Inger Rönnbäck.

Domen meddelas den 8 februari.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons