Annons

EU redo för sanktioner mot Turkiet

EU:s utrikeschef Federica Mogherini på väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini på väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel. Foto: Francisco Seco/AP/TT

EU är redo för sanktioner mot Turkiet – men bara vad gäller borrandet efter olja och gas utanför Cypern.

Under strecket
Wiktor Nummelin / TT
Publicerad

När EU:s utrikesministrar möttes i Bryssel på måndagen godkändes det formella ramverket för hur sanktioner kring Cypern-borrandet ska fungera.

– Nästa steg kan bli förslag om att ta fram personer eller enheter för den här listan och så får vi se om och när det sker, säger utrikeschefen Federica Mogherini på sin presskonferens efter mötet.

Tanken är att personer eller enheter som är ansvariga för borrningsverksamhet i Cyperns territorialvatten, som inte godkänts av Cypern, ska kunna få sina eventuella tillgångar i EU frysta och dessutom vägras inresa till EU. Det gäller även personer som ger finansiellt, tekniskt eller materiellt stöd till verksamheten – eller till och med "har samröre med de ovannämnda".

Sanktionerna ska alltså enbart gälla de borrningar utanför det internationellt icke-erkända utbrytarområdet Nordcypern som det erkända Cypern länge irriterat sig på. Utrikesminister Ann Linde (S) tror inte att de styrande i Turkiet kommer att tolka oljesanktionerna som en kritik även mot landets agerande i Syrien.

– Det är två separata frågor. Turkiet är fullt kapabelt att se vilken typ av beslut det är som vi fattar, säger Linde efter mötet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons