Annons

Arnault häktad: ”Riskerar långt fängelsestraff”

Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, häktas för den första åtalspunkten, en av våldtäkterna, i väntan på dom från tingsrätten.

Åklagaren yrkar på tre års fängelse.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Arnault häktas i väntan på tingsrättsdom

– Det tyder på att de har funnit att det finns bevisning i alla fall för sannolika skäl, och för den åtalspunkten, säger åklagaren Christina Voigt.

Beskedet om att mannen – som är fransk medborgare – häktas meddelades av tingsrätten efter avslutad rättegång. Det ger en fingervisning om hur tingsrätten värderar den bevisning som har lagts fram under rättegången.

– I och med häktningen kan man utgå från att domen är given, han kommer med utomordentlig sannolikhet att dömas, säger rättsexperten och före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem till TT och fortsätter:

Annons

– Det är dock självklart att han kommer att överklaga, så målet kommer inte stanna i tingsrätten. Först i och med hovrättens dom vet vi vad utfallet blir.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Rättegången har hållits bakom stängda dörrar, på begäran av den kvinna som är målsägande i ärendet och som enligt åtalet ska ha utsatts för våldtäkterna.

Christina Voigt tycker att det har varit en bra rättegång.

– Alla har fått komma till tals. Det har varit en respektfull, god stämning.

Hon har under slutpläderingen haft till uppgift att övertyga tingsrätten om att kvinnans berättelse är trovärdig och att den stödbevisning som finns i form av vittnen och en journalanteckning räcker för en fällande dom.

– Jag har yrkat på minst tre års fängelse.

Mannens advokat Björn Hurtig säger att risken för att det blir en fällande dom är "överhängande".

– Men vi viker inte ner oss. Om det skulle bli en fällande dom så kommer vi att överklaga, säger han.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Björn Hurtig sade på morgonen att han ville ställa en kompletterande fråga till kvinnan, det skedde dock också bakom stängda dörrar.

Mannen, som har kopplingar till Svenska Akademien, anklagas för att ha våldtagit kvinnan vid två tillfällen under hösten och vintern 2011.

I förra veckan hördes sju vittnen. Vittnena har själva inte sett de misstänkta brotten, men kvinnan har anförtrott sig åt dem efteråt.

Kulturprofilens advokat sade i torsdags att det "framkommit en bild" som han tänkte berätta om under slutpläderingen.

– Jag tycker att det på en punkt har blivit en samstämmig bild och den kan jag tyvärr inte berätta för dig vad den är. I övrigt tycker jag att det spretar, sade han.

En punkt han däremot berättade att han skulle rikta in sig på var tiden.

– Det tar lång tid tills det här anmäls, det går sju år ungefär, sade han.

Kulturprofilen nekar till brott.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna NOBELPRISET OCH VÅLDTÄKTSRÄTTEGÅNGEN
Annons
Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons