Annons

Sista rebellerna lämnar Homs

Ett avtal har nåtts om att de sista cirka 2 000 rebellerna i Homs i Syrien fredligt ska få lämna stadsdelen Waer. Läkare utan gränser (MSF) brännmärker regimen för attacker mot ett sjukhus nära Homs – och president Bashar al-Assad beskyller olika länder för att stötta terrorism.

Under strecket
TT
Publicerad

– Alla rebeller kommer att lämna Waer inom två månader. En grupp på 200 till 300 beväpnade män kommer att lämna i det första steget, som börjar på söndag, säger guvernör Talal Barazi.

Han uppger att första steget ska pågå i en vecka och att tunga och medeltunga vapen ska överlämnas till myndigheterna.

Även familj och släkt till en del rebeller kommer att lämna området.

Som motåtgärd lyfter regimen blockaden av Waer och ställer in alla militära operationer.

Läkare utan gränser (MSF) kritiserar regimen för tunnbomber från helikopter i staden al-Zafarana nära Homs i helgen. Först attackerades ett bostadsområde, och när de skadade togs till sjukhuset fälldes tre bomber där, enligt MSF.

Sammanlagt sju personer dödades och 47 skadades i attackerna, däribland 23 kvinnor och barn under 15 år. De materiella skadorna på sjukhuset var omfattande och delar av byggnaden förstördes.

Syriens president Bashar al-Assad går samtidigt, i en intervju i tjeckisk tv, till angrepp mot ett antal länder som han säger stöttar terroristgruppen i landet. Regimen har sedan inbördeskriget började 2011 kallat alla motståndare, beväpnade så väl som obeväpnade, för terrorister. Nu säger al-Assad att terroristernas materiel, vapen och pengar huvudsakligen kommer från Turkiet, med hjälp av Saudiarabien och Qatar.

På frågan om när kriget i Syrien kan vara över svarar han:

– När de länder jag nämnde – Frankrike, Storbritannien, USA, Saudiarabien, Qatar och några andra – slutar stödja dessa terrorister.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons