Annons

Linda Nordlund:Sista spiken i sarkofagen

Nicolas Sarkozys politiska karriär är över.
Nicolas Sarkozys politiska karriär är över. Foto: Ian Langsdon / TT
Under strecket
Publicerad

Efter första omgången av gaullisternas primärval är Nicolas Sarkozys politiska comeback avblåst. Anklagelser om att hans presidentkampanj 2007 finansierades av Khaddafis regim i Libyen (France24 15/11) blev sista spiken i sarkofagen. Den före detta presidenten slogs ut av François Fillon och Alain Juppé, vilka nu kommer att mötas i den avslutande omgången den 27 november. Presidentvalet kommer av allt att döma att stå mellan vinnaren och Marine Le Pen från Front National.

Socialistpartiets Hollande har räknats ut på förhand. Därför är intresset för republikanernas primärval stort: fler än fyra miljoner fransmän röstade i söndags. Eftersom man inte måste vara partimedlem är förhoppningen att primärvalet ska kunna ta temperaturen på väljarkåren.

François Fillon vann oväntat den första omgången. Fillon har närmat sig Sarkozys hårdföra retorik i invandringsfrågan, men har större fokus på ekonomiska frågor än rivalen. Han säger sig vara inspirerad av Margaret Thatcher och vill trycka till de franska fackföreningarna, skära ned en halv miljon arbetstillfällen i välfärden och bygga ut fängelserna. Mot honom står mittenkandidaten Alain Juppé, som kampanjar med ett mer positivt budskap: Frankrike kan bli ett ”lyckans” land, om staten tar sitt ansvar för säkerheten, stoppar terrornätverken och reformerar ekonomin med full sysselsättning som mål.

För svenskar är utrikespolitiken den viktigaste skillnaden mellan de två. Juppé, som varit utrikes- och försvarsminister, vill att Frankrike tar en ledarroll inom Nato. Fillon vill samarbeta med Rysslands Putin och Syriens Bashar al-Assad.

Ett franskt presidentval mellan Le Pen och Fillon vore ett drömscenario för Kreml. Oavsett utgång skulle Ryssland stärka inflytandet över ett av EU:s viktigaste medlemsländer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons