Annons

Lyssningstips: årets 11 bästa sommarpratare

Marie Nilsson Lind pratar om systern Josefin Nilsson.
Marie Nilsson Lind pratar om systern Josefin Nilsson. Foto: Simon Rehnström

Sommar i P1 är slut för i år, men alla avsnitt finns kvar som podd. Bland de många starka korten fanns elva sommarvärdars program som utmärkte sig särskilt. Therese Eriksson listar årets starkaste sommarprat.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Bild 1 av 12
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Bild 2 av 12
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Bild 3 av 12
Foto: Jerker Andersson Bild 4 av 12
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Bild 5 av 12
Foto: Sveriges Radio Bild 6 av 12

Stina Wollter.

Foto: Karin Törnblom/TT Bild 7 av 12

Erik Niva

Foto: Jessica Gow/TT Bild 8 av 12

Hamid Zafar

Foto: Jessica Gow/TT Bild 9 av 12

Anne Ramberg

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 10 av 12

Jonas Hassen Khemiri

Foto: Karin Törnblom/TT Bild 11 av 12

Bland årets sommarprat finns berättelser som stannar kvar långt efter att Sommar-signaturen ebbat ut.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 12 av 12
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Bild 1 av 2
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Bild 2 av 2

Lyssnarnas sommarvärd om sin osannolika livshistoria

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Madeleine In Hwa Björk
17 juli

Om storyn i PO Enquists ”Kapten Nemos bibliotek” verkade osannolik var det väl för att historien om de två pojkarna som blandades ihop på BB i Bureå, byggde på en verklig historia. En sådan verklig förväxlingshistoria får vi höra också i Madeleine In Hwa Björks sommarprat. När hon beslutar sig för att söka efter sina koreanska rötter visar det sig att hennes adoptionspapper är felaktiga; hon och en annan flicka på barnhemmet har blandats ihop. In Hwa Björk är årets Lyssnarnas sommarvärd, och hon berättar historia som är både djupt personlig och kritisk mot systemet.  

Lågmält om striden för samers rättigheter

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Annons
Annons
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Bild 1 av 2
Foto: Jerker Andersson Bild 2 av 2

Britta Marakatt-Labba
19 juli
Med skira björklöv och glesa stygn broderar konstnären Britta Marakatt-Labba klimatförändringarna. Broderiets långsamma estetik är hennes uttryckssätt och för det har hon uppmärksammats och prisbelönats mångfalt, i synnerhet på senare år. I sitt sommarprat berättar Marakatt-Labba sin personliga historia, om rasism hon mött och strider för samers rättighet hon utkämpat, och syr ihop sin egen berättelse med konstens större, i ett av sommarens mest lågmält uppfordrande sommarprat.

Dagen då han första gången bad sin mamma om något dyrt

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Alexander Mahmoud
25 juli

Fotografen Alexander Mahmouds personliga historia har, efter en uppmärksammad text i Tidningen Vi, kommit att förknippas främst med vikt; med grav övervikt och en efter operation dramatisk viktnedgång. Men i hans sommarprat kretsar berättelsen minst lika mycket runt klass; om hur det är att växa upp med en mamma som arbetar och sliter för sina barn, men ändå aldrig har tillräckligt. De båda dominerande stråken i berättelsen möts när Alexander, inför sin student, för första gången ber sin mamma om något dyrt – en kostym från en affär specialiserad på stora storlekar.

Slängig men sylvass kritik av kulturetablissemanget

Foto: Jerker Andersson
Annons
Annons
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Bild 1 av 2
Foto: Sveriges Radio Bild 2 av 2

Eija Hetekivi Olsson
29 juli
Det är inget lättlyssnat sommarprat Eija Hetekivi Olsson levererar, ingen ”luta sig tillbaka och slappna av”-stund i soffan. Hon pratar med samma högljudda frenesi som återfinns i hennes romaner, och det är stundtals satans enerverande. Men, hennes sommarprat är också det enda som på allvar sticker ut från mängden i sommar, hennes kritik av (kultur)etablissemanget så sylvass, slängig och nonchalant att det är oemotståndligt. Hon kanske inte riktigt biter den hand som föder henne, men säkert sätter något på spel när det rynkas på en och annan kulturnäsa.

Outhärdligt sorgligt om Josefin Nilsson

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Marie Nilsson Lind
4 augusti
”Säg vad kärlek är”, sjunger Josefin Nilsson i systerns Marie Nilsson Linds sommarprat, och det är outhärdligt sorgligt. Men den förtvivlade frågan är det här programmet också ett svar på; ett 90 minuter långt vittnesmål om ett systraskap, en vänskap och en kärlek starkare än allt annat. Marie Nilsson Lind talar, utan att försköna något, mycket om sig själv – om uppväxten, familjen, hur hon slitit med psykisk ohälsa genom livet – men i centrum, ja, där står alltid ”Jose”: det ljus hon var i livet och det tomrum hon lämnat efter sig.  

Tjernströms kunskap trumfar all världens karisma

Foto: Sveriges Radio
Annons
Annons

Stina Wollter.

Foto: Karin Törnblom/TT Bild 1 av 2

Erik Niva

Foto: Jessica Gow/TT Bild 2 av 2

Michael Tjernström
11 augusti

Till skillnad från till exempel Agneta Pleijel, vars röst är behaglig och intressant nog att i sig bära ett helt sommarprogram, är det första intrycket av Michael Tjernström rätt träigt och trist. En god anledning att spetsa öronen! Numera tycks vi kräva att alla med något viktigt på hjärtat också ska förmedla detta med en superstjärnas strålglans – det är orimligt. Tjernström är professor i meteorologi och han pratar om klimatförändringar som en professor i meteorologi ska: sakligt, informativt, kunnigt. Kunskap trumfar karisma.

Vidöppet om kärleken och döden

Stina Wollter.
Stina Wollter. Foto: Karin Törnblom/TT

Stina Wollter
26 juni

Maja. Nu är hon oförglömlig för alla oss radiolyssnare, precis som hon är för Stina Wollter. Det är inte för inte som Wollters sommarprat tillhör sommarens mest omtalade; ibland är en hajp en hajp av det enkla skälet att något är riktigt, riktigt bra. Döden är Wollters tema – linjen från systern Ylva till flickan Maja – men kärleken är minst lika central. Den här berättelsen om ett möte med en alldeles särskild liten cancersjuk flicka, om en stor kärlek i dödens väntrum, river ner alla ens försvar; vidöppet för livet – och döden.

Unik röst ger oss det allra viktigaste

Erik Niva
Erik Niva Foto: Jessica Gow/TT
Annons
Annons

Hamid Zafar

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 2

Anne Ramberg

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2

Erik Niva
3 juli
Erik Niva skildrar sig själv enligt samma princip som hans journalistiska personporträtt vilar på; ett antal avprickade områden som fångar det mest väsentliga i ett liv. En sådan modell är givetvis alltid bristfällig, men det gör inte så mycket. Ramen är nämligen underordnad både innehållet och den sakliga framställningen i hans sommarprat; av uppväxtens Norrbotten, av yrkesframgångarna och av den arbetsnarkomani som Niva själv fruktar kan bli hans undergång. Berättelsen om resan från Malmberget till Mediestockholm är inte unik, men Erik Nivas röst är det.

Passionerat av engagerad skolledare

Hamid Zafar
Hamid Zafar Foto: Jessica Gow/TT

Hamid Zafar
8 juli
De låga förväntningarnas rasism. Så benämner Hamid Zafar majoritetssamhällets bristande tilltro till ungdomar med invandrarbakgrund, avsaknaden av förväntningar på dem som växer upp i så kallade ”utanförskapsområden”. Zafar har i egenskap av skolledare valt en annan väg, och uppmärksammats för sitt arbete i bland annat Biskopsgården, Göteborg. Rektor Hamids sommarprat börjar i barndomens Afghanistan, stannar upp i mötet med lågstadieläraren Elvy, och vecklas ut till en passionerad historia om skola, bibliotek och bildning.

Skarp blick fri från navelskåderi

Anne Ramberg
Anne Ramberg Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons
Annons

Jonas Hassen Khemiri

Foto: Karin Törnblom/TT Bild 1 av 2

Bland årets sommarprat finns berättelser som stannar kvar långt efter att Sommar-signaturen ebbat ut.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 2

Anne Ramberg
2 juli

Rättstaten, folkrätten, demokratin. När Anne Ramberg talar finns det inget fluff kring dessa begrepp, istället är det sakligt, skarpt och ytterligt konkret. Liksom terrorexperten Magnus Ranstorp några dagar före henne, är Ramberg oväntat politisk i sitt sommarprat. Hon berättar visserligen om sitt arbete och om att vara kvinna i advokatyrket, nu och då, men har blicken stadigt fäst mot omvärlden snarare än mot naveln. I denna friska fläkt till sommarprat finns nämligen knappt någon självupptagenhet alls, men desto mer patos.

Självironi och lågmäld sorg

Jonas Hassen Khemiri
Jonas Hassen Khemiri Foto: Karin Törnblom/TT

Jonas Hassen Khemiri
29 juni

Kanske beror det på musikvalet – mycket soul, r'n'b och hiphop, så skönt att slippa de obligatoriska Beatles, Stones och Springsteen – att jag blir på så gott humör av Jonas Hassen Khemiris program. För, själva talet, texten, präglas tvärtom av en sorts lågmäld sorg. Hassen Khemiri kretsar kring ängslighet, nojor och stora rädslor; kring att inte kunna skriva, inte kunna bli kär, inte riktigt kunna leva fullt ut. Eftertänksamt och självironiskt berättar han om att ta sig ur dessa rädslornas grepp, om att kunna göra det till och med när den värsta av rädslor besannas.

Bland årets sommarprat finns berättelser som stannar kvar långt efter att Sommar-signaturen ebbat ut.
Bland årets sommarprat finns berättelser som stannar kvar långt efter att Sommar-signaturen ebbat ut. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons