Annons

Göran Eriksson:Självförsörjning – Lövins svar på den nya konservatismen

Miljöpartiet brukar inte varna för krig, men två månader före valet kommer Isabella Lövin till Almedalen med förslag som stärker den svenska beredskapen. Förslaget ser ut som ett grönt försök att förhålla sig till valrörelsens nya ideologiska spelplan.

Under strecket
Publicerad

Språkröret Isabella Lövins (MP) tal i Almedalen under Miljöpartiets dag, som avslutar Almedalsveckan.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Språkröret Isabella Lövins (MP) tal i Almedalen under Miljöpartiets dag, som avslutar Almedalsveckan.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
Språkröret Isabella Lövins (MP) tal i Almedalen under Miljöpartiets dag, som avslutar Almedalsveckan.
Språkröret Isabella Lövins (MP) tal i Almedalen under Miljöpartiets dag, som avslutar Almedalsveckan. Foto: Henrik Montgomery/TT

1. Vad handlade Isabella Lövins tal i Almedalen om?

Det handlade framför allt om miljö och klimat, och följde därmed exakt den strategi som det regeringsskadade Miljöpartiet har lagt upp, för att överleva valet i september.

Det finns bara en fråga där väljarna tycker att MP har bäst politik och det är miljöfrågan – därför är det den som partiet tänker tala om i valrörelsen.

Att gå ”back to basics” är ingen ovanlig reaktion från en organisation i kris. I de grönas fall kan man kanske kallade det för att gå tillbaka till gräsrötterna.

”Miljöpartiet bildades för 35 år sedan ur insikten om just de här frågorna, och fortfarande tar inget annat parti frågorna tillräckligt på allvar”, sa Isabella Lövin.

2. Märktes den fokuseringen på något annat sätt?

Annons
Annons

Ja, kanske också i det faktum att Isabella Lövin inte lyfte fram en färsk MP-framgång, nämligen den lag som ger ensamkommande unga ännu en chans att stanna i Sverige. Inför förra valet var flyktingfrågor högt prioriterade för MP, den här gången marknadsför man inte ens de få framgångar man kan peka på.

Efter reklamen visas:
Lövin som talare: ”smart men rörig professor”

3. Innehöll talet några nyheter?

Ja, och MP:s Almedalsutspel 2018 är att efterlysa en bred politisk uppgörelse om att öka självförsörjningsgraden i den svenska livsmedelsproduktionen. Det ska enligt MP både ge Sverige en bättre beredskap i händelse av krig eller kris, men också bidra till omställningen av det svenska jordbruket i ekologisk riktning.

Det är intressant på ett ideologiskt plan, eftersom det visar hur Miljöpartiet försöker förhålla sig till den har valrörelsens mer konservativt färgade spelplan.

4. På vilket sätt?

Det handlar inte bara om förslaget som sådant. Men en av utgångspunkterna är ju att det skulle vara bra för Sverige om vi hamnar i krig. Det är inget som Miljöpartiet brukar varna för, men det här är alltså ett grönt svar på det växande hot från det auktoritära Ryssland.

Själva förslaget har också självklart nationalistiska dimensioner, eftersom det handlar om att gynna svenska produktion framför utländsk. Och förslaget kan väl till sist sägas rikta sig till traditionella svenska näringsidkare – bönderna.

Traditionella, auktoritära och nationalistiska: det är de tre värden som enligt statsvetarna definierar ”den nya konservatismen”.

5. Är MP-förslaget nödvändigtvis bra för miljö och klimat?

Förslaget innehåller flera åtgärder för en mer miljövänlig djurhållning.

Men kött- och mjölkproduktion brukar ju anses vara negativ för klimatet eftersom idisslare släpper ut mycket växthusgaser bakvägen. Så att gynna inhemsk köttproduktion kan ju innebära en politisk målkonflikt – om det innebär att svenska klimatutsläpp ökar.

Efter reklamen visas:
”Miljöpartiets framgångar har blivit deras förbannelse”
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons