Annons

Självisk? Då får du lägre lön och färre barn

”Folk i allmänhet har en felaktig förväntan om att själviska personer får högre lön”, säger Pontus Strimling vid Institutet för framtidsstudier, en av författarna till studien.
”Folk i allmänhet har en felaktig förväntan om att själviska personer får högre lön”, säger Pontus Strimling vid Institutet för framtidsstudier, en av författarna till studien. Foto: Alvaro Barrientos/TT, Tomas Oneborg

Ny forskning visar att själviska personer får lägre inkomst och färre barn än de som är generösa och bryr sig om andra. Var egoistisk – och du kommer att halka efter i löneutvecklingen.

Under strecket
Publicerad

Den tvärvetenskapliga studien ”Generosity pays: selfish people have fewer children and earn less money” riktar in sig på osjälviskhet i ett ekonomiskt och evolutionärt perspektiv, två områden där egenintresse har ansetts vara människans starkaste drivkraft. Resultatet visar motsatsen – att generösa får högre lön och fler barn än egoistiska.

– Resultatet är tydligt både i amerikanska och europeiska data. De mest osjälviska får flest barn och de måttligt osjälviska har högst lön, säger Kimmo Eriksson, forskare vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet och en av författarna till studien.

Forskningen är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Institutet för framtidsstudier och University of South Carolina. Resultaten är baserade på analyser av data om inkomst och barnafödande från fyra stora europeiska och amerikanska databaser. I en enkätstudie undersökte forskarna människors förväntningar.

Folk i allmänhet har en felaktig förväntan om att själviska personer får högre lön.

– Folk i allmänhet har en felaktig förväntan om att själviska personer får högre lön, säger Pontus Strimling vid Institutet för framtidsstudier, en annan av författarna till studien.

Andras förväntningar på att egoister har högre lön får dem sannolikt att fortsätta med sitt beteende trots sämre inkomstutveckling, är slutsatsen i en av delstudierna.

Att vara osjälvisk definierades som att vilja hjälpa andra för att man bryr sig om deras välfärd samt ge pengar och bidra med sin tid till välgörande ändamål. Tidigare psykologisk och sociologisk forskning har visat att detta gör oss friskare, får oss att må bättre och innebär bättre relationer. I den här forskningen såg man att människor som var mest generösa vid en första tidpunkt i studien hade ökat sin lön mer än de själviska vid nästa mätning.

– Det är roligt att se att generositet så ofta lönar sig i längden, säger Pontus Strimling.

Även om forskarna tror att bättre sociala relationer kan vara nyckeln till deras ekonomiska framgång har de ännu inte tillräckligt med data för att svara på varför.

– Framtida forskning får gräva djupare i orsakerna bakom att generösa tjänar mer, säger Kimmo Eriksson.

Källa: Stockholms universitet

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons