Annons

Självkritiska storbanker – vi kan alltid bli bättre

SEB och Swedbank medger brister men förnekar systematiska fel. De två storbankerna säger sig inte känna till den hårda kritiken från Finansinspektionen, som SvD Näringsliv avslöjat. De beskriver penningtvättsarbetet som svårt och snårigt.

Publicerad
Storbankerna Swedbank och SEB känner inte igen i den hårda kritiken från Finansinspektionen.
Storbankerna Swedbank och SEB känner inte igen i den hårda kritiken från Finansinspektionen. Foto: Tomas Oneborg (båda)

– Jag kan förstå att man blir bekymrad.

Det säger Gent Jansson, SEB:s chef för regelefterlevnad, när han får texten från FI:s interna promemoria uppläst för sig. Den handlar om att myndighetens experter ville ta både SEB och Swedbank till sanktion efter ett allt för dåligt skydd mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

– Vi känner inte igen oss i detta. Visst, vi kan alltid bli bättre men vi anser att vi redan i dag jobbar systematiskt och ambitiöst för förhindra penningtvätt och terrorfinansiering, säger Gent Jansson.

Annons

Han berättar att SEB, med vd Johan Torgeby, fick ett antal rekommendationer om förbättringsåtgärder när Finansinspektionen avslutade sin granskning i november förra året, men i övrigt var det inte mer.

Den kritik som utredarna alltså framförde om systematiska brister och att bankerna i praktiken varit vidöppna för penningtvätt är inget som nått dem. Istället landade kritiken i en så kallad slutskrivelse, att betrakta som tips och rekommendationer utan tvång att följa.

Tillsynsmyndigheten har aldrig behövt hota oss med böter för att vi ska släppa ifrån oss information.

Uppgiften om att banken har varit motvillig till att lämna ifrån sig dokument gör Gent Jansson upprörd.

– Det är möjligt att det kan ta lite tid ibland för att det är ett väldigt omfattande material som FI begär av oss. Men tillsynsmyndigheten har aldrig behövt hota oss med böter för att vi ska släppa ifrån oss information. Vår grundinställning är alltid att vara tillmötesgående och öppna.

Swedbank, med vd Birgitte Bonnesen, förklarar brister i skyddet mot penningtvätt med att området är komplext, snårigt och ständigt utvecklas.

– De kriminella förändrar sitt beteende i takt med att banker och tillsynsmyndigheter skruvar åt sina processer och system. Det gör att vi hela tiden måste anpassa oss, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank.

Vad har ni vidtagit för åtgärder efter FI:s utredning?

– Vi har bland annat skärpt våra processer kring kundkännedom.

Annons
Annons
Annons

Storbankerna Swedbank och SEB känner inte igen i den hårda kritiken från Finansinspektionen.

Foto: Tomas Oneborg (båda) Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons