Annons

”Självlysande” Livia Millhagen får kritikerpris

Livia Millhagen prisas än en gång för sin roll i "Linje Lusta". Bilden tagen i samband med att hon tilldelades SvD: Thaliapris 2019.
Livia Millhagen prisas än en gång för sin roll i "Linje Lusta". Bilden tagen i samband med att hon tilldelades SvD: Thaliapris 2019. Foto: Malin Hoelstad

Svenska teaterkritikers förening har utsett sina pristagare för 2019 – och följer i SvD:s prisspår.

Under strecket
Publicerad

Teaterpriset tilldelas Livia Millhagen för hennes självlysande, intensivt närvarande gestaltning av Blanche DuBois i Stefan Larssons uppsättning av ”Linje Lusta” på Dramaten, en rollprestation som även gav henne SvD:s Thaliapris.

Härnäst är Livia Millhagen aktuell i ”Katt på hett plåttak”, även det en pjäs av Tennessee Williams i regi av Stefan Larsson som får premiär den 14 februari på Maximteatern i Stockholm.

Danspriset går till koreografen Alexander Ekman för ”Eskapist” på Kungliga Operan, en lekfull och drömsk balett som även renderade Alexander Ekman SvD:s Operapris förra året.

Ekman arbetar nu som bäst fram uppsättningen ”Kuckel” på Orionteatern i Stockholm, premiär den 27 februari.

Kritikernas barn- och ungdomsteaterpris går till ”Peter och Janne gör slut” på Regionteater Väst.

Sedan tidigare är det känt att Svenska teaterkritikers förenings hederspris tilldelas skådespelarna Yvonne Lombard och Meta Velander.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons