Annons

Självmord bland hbtq-personer minskar

Foto: Gorm Kallestad/TT

Att självmord är vanligare bland hbtq-personer än bland heterosexuella har tidigare visats i flera studier. Men nu har svenska och danska forskare slagit fast att självmorden bland hbtq-personer minskar i snabb takt.

Under strecket
Publicerad

Studien är, enligt forskarna själva, den största som gjorts om självmord bland hbtq-personer. Detta har möjliggjorts av att slå samman data från Sverige och Danmark.

– Det har gjorts många studier med en mindre population av hbtq-personer, och därför blir de osäkra. Underlaget blir säkrare när vi slår samman två länder, säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet och en av författarna.

Forskarna har jämfört personer i samkönade äktenskap med personer i heteroäktenskap.

– Därför är det egentligen lite märkligt att fokusera på gifta, eftersom vi vet att det är ovanligare med självmord i den gruppen. Men det är det enda sättet att få fram bra statistik om personer med olika sexuell läggning, säger Gunnar Andersson.

Resultatet visar att det fortfarande är betydligt vanligare med självmord bland hbtq-personer, men att siffrorna snabbt blir bättre. Forskarnas mätning börjar 1989, då samkönade partnerskap blev lagligt i Danmark. Under perioden 2003–2016 hade antalet självmord bland personer i samkönade äktenskap och partnerskap minskat med 46 procent, jämfört med perioden 1989–2002. Minskningen för personer i heteroäktenskap var 28 procent.

Annons
Annons

– Det här beror på många saker, men framför allt att klimatet blivit betydligt mer tolerant och acceptansen i samhället betydligt större. Där har det skett en otrolig omsvängning under de senaste 10–20 åren, säger Gunnar Andersson.

Skillnaderna mellan kön och sexuell läggning är dock fortfarande stora. Bland män i samkönade äktenskap sker 41,7 självmord per 100 000 invånare, medan motsvarande siffra för män i heteroäktenskap är 16.8.

Det sker något fler självmord bland kvinnor i samkönade äktenskap än bland män i heteroäktenskap – 18,1 per 100 000 invånare. Lägst är siffran för kvinnor i heteroäktenskap, 6,5 per 100 000 invånare.

Studien behöver dock inte vara helt representativ eftersom hbtq-personer gifter sig i lägre utsträckning än heterosexuella, skriver forskarna själva. Av alla nya äktenskap i Sverige och Danmark är 0,7 procent mellan personer av samma kön, medan ungefär en procent av svenskarna och danskarna identifierar sig själva som hbtq-personer.

Hela studien har publicerats i Journal of Epidemiology & Community Health och kan läsas här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons