Annons

Självmordsbombares fru utlöste bomb vid polisräd

Två söner till en känd kryddhandlare fanns bland attentatsmännen i påskdådet i Sri Lanka. När polisen slog till mot en av brödernas bostad utlöste hans fru en självmordsbomb som dödade tre av deras barn och tre poliser.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Två av attentatsmännen i dåden i Sri Lanka är söner till en känd kryddhandlare.

Foto: Eranga Jayawardena / TT

Två av attentatsmännen i dåden i Sri Lanka är söner till en känd kryddhandlare.

Foto: Eranga Jayawardena / TT
Två av attentatsmännen i dåden i Sri Lanka är söner till en känd kryddhandlare.
Två av attentatsmännen i dåden i Sri Lanka är söner till en känd kryddhandlare. Foto: Eranga Jayawardena / TT

Uppgifterna om händelsen kommer från den indiska nyhetssajten Firstpost, som hänvisar till källor inom den indiska underrättelsetjänsten. Enligt sajten var två av självmordsbombarna söner till miljonären Mohammed Yusuf Ibrahim, en lankesisk kryddhandlare med kontakter i landets regering.

Bröderna Inshaf Ahmed Ibrahim och Ilham Ahmed Ibrahim ska ha utlöst självmordsbomber vid två lyxhotell. Den förstnämndes fru, Fatima Ibrahim, ska ha dödat sig själv och flera andra när polisen gjorde ett tillslag mot familjens bostad.

Enligt Firstpost dödades tre av parets barn och tre poliser av sprängningen. Fatima Ibrahim, som ska ha varit gravid vid tillfället, figurerar på det bildmaterial som terrorgruppen IS släppte på tisdagen i samband med att de tog på sig ansvaret för dåden enligt Firstposts källor.

De lankesiska myndigheterna har inte kommenterat gärningsmännens identitet, men har tidigare sagt att samtliga nio självmordsbombare var lankesiska medborgare med koppling till den lokala islamistgruppen NTJ.

Sri Lankas försvarsminister har sagt att gärningsmännen var välutbildade. Utbildningsministern Sarath Fonseka bedömer att dåden planerats under flera års tid.

IS påstådda inblandning i dåden är ännu inte klarlagd. Ledaren för NTJ finns dock med bland det bildmaterial som IS släppt.

På onsdagen uppmanade Sri Lankas president Maithripala Sirisena landets polischef och en högt uppsatt tjänstemän inom försvarsdepartementet att avgå. Orsaken är att tjänsteman ska ha undlåtit att föra vidare information om möjliga attentat tidigare i år.

359 personer har dött efter attackerna i Sri Lanka på påskdagen. Självmordsbombarna utlöste sina sprängladdningar vid kyrkor och hotell, och myndigheterna i Sri Lanka tror att dåden var en hämndaktion efter attackerna mot muslimer i Nya Zeeland i mars.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons