Annons

Sjöfararfolket kan ha fått sitt namn från en färg

Karta över Judeen, Fenicien, Syrien, Mesopotamien och Babylonien baserad på Ptolemaios undersökningar.
Karta över Judeen, Fenicien, Syrien, Mesopotamien och Babylonien baserad på Ptolemaios undersökningar. Foto: Bridgeman/IBL

”Fenicierna i Libanon är kända för att ha uppfunnit alfabetet och grundat många kolonistäder vid Medelhavet, till exempel Karthago och Palermo. Men jag har hört att de egentligen inte kallade sig fenicier utan något annat. Är det sant? Vad betyder egentligen ’fenicier’, som jag antar är något som grannfolken kallade dem?”

Publicerad

Ordet ”fenicier” är grekiska och besläktat med latinets ”puner” – romarna lånade ordet från grekerna och förvanskade det – och inget som fenicierna använde om sitt eget folk. Själva kallade de sig kanaaneer, det vill säga samma ord som möter oss i Gamla testamentets skildring av denna del av Främre Orienten, Kanaans land.

Feniciskt krigsskepp, träsnitt efter äldre förlaga. Foto: Interfoto/IBL

Ingen vet med säkerhet vad ordet ”fenicier” ursprungligen betydde eller varför grekerna brukade det om grannarna. När ordet först dyker upp hos Homeros, på 700-talet f.Kr., syftade det på dadelpalmer, purpurfärg och stadsbor vid nuvarande Libanons kust, och det är omöjligt att entydigt reda ut vilket som kom först – huruvida stadsborna började kallas fenicier eftersom de färgade tyger med purpurfärg eller hade gott om dadelpalmer, eller om palmerna och färgen fick sitt namn av den grekiska beteckningen på folket. Däremot kan vi utesluta fågeln Fenix, som stavades på liknande vis av grekerna, från diskussionen – detta märkliga sagodjur dyker upp flera sekler senare i skrifterna.

Flertalet forskare menar att det ur grekiskt perspektiv framför allt handlade om en fascination för purpurfärgen, som förekom både på dadlar och på de tyger som stadsborna exporterade för god vinst, efter att de färgat dem med purpursnäckor. Lingvister har sökt spåra ordet till äldre språk, till exempel egyptiska, men utan att finna avgörande belägg för termens äldsta hävder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Feniciskt krigsskepp, träsnitt efter äldre förlaga.

Foto: Interfoto/IBL Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons