Annons

”Sjöstedt aggressiv mot Löfven – kan vara pressad”

Jonas Sjöstedt (V).
Jonas Sjöstedt (V). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vänsterpartiets ledare kan vara pressad av diskussionen om hans eventuella avgång, menar statsvetaren Marja Lemne. ”Han gick hårt åt Stefan Löfven,” säger hon om Jonas Sjöstedts insats i partiledardebatten.

Under strecket
Publicerad

Marja Lemne.

Foto: Stockholms universitet Bild 1 av 1

Marja Lemne.

Foto: Stockholms universitet Bild 1 av 1

På söndagskvällen hölls den första tv-sända partiledardebatten sedan fyrpartiuppgörelsens budgetsamarbete.

– Jag blev lite besviken över att man inte fick några klara besked. Blocken kändes otydliga, även om det fanns en viss samstämmighet mellan KD, M och SD, säger Marja Lemne, statsvetare och lektor vid Södertörns högskola.

Vid flera tillfällen hettade det till kring V-partiledaren Jonas Sjöstedt. Bland annat sade han att han inte ville bidra till en rasistisk regering, och syftade på att hans parti inte släppte fram M, KD och SD efter valet.

Det fick Ebba Busch Thor att reagera starkt – och Jimmie Åkesson gick ut ur rutan för att ”ta en paus”.

– Agerandet kan stärka Åkesson och Busch Thor. Många väljare uppfattar att de är tydliga och orädda i frågor som andra partier kopplar till främlingsfientlighet, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

Marja Lemne.
Marja Lemne. Foto: Stockholms universitet

Hennes kollega Marja Lemne tror att Jonas Sjöstedt kan vara pressad av diskussionen om hans framtid som partiledare.

– Han kan vilja visa vad partiet står för. Det förvånade mig också att Sjöstedt gick så aggressivt åt statsministern, som han sade driver en borgerlig politik, säger hon.

Annons
Annons

Annie Lööf och Stefan Löfven var de som i huvudsak försvarade fyrpartiuppgörelsen, menar Lemne. Enligt henne är det viktigt för väljarna att partierna visar vilken politik de står för.

– Om en kompromiss görs till ett partis politik blir det väldigt förvirrande, säger Lemne.

Samtidigt höll Nyamko Sabuni dörren öppen för Moderaterna, enligt Jenny Madestam.

– Vi fick tre saker bekräftade: Annie Lööf är lojal med januariavtalet, Sabuni håller dörren öppen för M och Åkesson har tagits in i värmen av M och KD, säger hon.

Den första delen av debatten handlade om klimatet. Diskussionen präglades av splittringen mellan stad och land och bensinskattens framtid. Moderaternas Ulf Kristerson argumenterade även för att Sverige behöver kärnkraft för att klara utsläppsmålet – vilket bland annat MP inte höll med om.

Jenny Madestam uppfattar att kärnkraft och bensinpriser är två sätt att konkretisera den annars så komplexa klimatfrågan.

– Partierna vill hitta konfliktlinjer sinsemellan. Dessutom finns i dag en tydlig spricka mellan stad och land, där bensinpriset blir symboliskt.

Söndagens debatt var Per Bolunds första i rollen som Miljöpartiets språkrör. I Expressen/Demoskops väljarundersökning fick Per Bolund sämst betyg i debatten, men Jenny Madestam tycker att han var kvällens vinnare.

– Han tog för sig, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons