Annons

Göran Eriksson:V riskerar att få dela öde med SD – även vid rekordval

Vänsterpartiet vill, precis som Sverigedemokraterna, framställa sig som de äkta Socialdemokraterna. Och precis som SD kan V nu vara väg mot ett rekordstarkt valresultat – men maktlöshet efter valet.

Under strecket
Publicerad

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
“Sjöstedt spelar lite för mycket på känslor”

På torsdag är det Socialdemokraternas dag i Almedalen. Stefan Löfven ska tala och SD-ledaren Jimmie Åkesson passar på att samtidigt släppa sin nyskrivna bok ”Det moderna folkhemmet” – ett hem som Åkesson nu vill flytta in i.

Så långt i sin utmaning av socialdemokratin går inte Jonas Sjöstedt, men också han presenterar sig för väljarna som den sanne arvtagaren till en socialdemokrati, som har lagts in på ideologisk hospice.

Det är ju inte en oprövad framgångsväg i svensk politik. Vem minns inte hur Moderatledaren Fredrik Reinfeldt blev statsminister, efter en mycket framgångsrik stöldraid i det socialdemokratiska kostymförrådet. Och Moderaterna kallar sig ju fortfarande för ”arbetarparti”.

Så Sjöstedt spelar S-covers. Det är som en politisk version av TV 4:s tittarsuccé ”Så mycket bättre”.

Men i talet är Sjöstedt hård och säger att ”Socialdemokraterna och högern” tillsammans har skapat ”ett skattesystem som är riggat för de rika”. Och att Socialdemokraterna och Stefan Löfven har blivit som högern, som försöker sudda ut ideologiska konflikter.

Annons
Annons

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Vänsterpartiledaren kritiserar också valrörelsens inriktning, och säger att många väljare vill tala om något annat än ”skräckbilder av förorten och invandrare”. I stället efterlyser Sjöstedt en mycket hårdare konflikt längs höger–vänster-skalan:

”Tydlighet kring höger och vänster är den fattiges bäste vän... Då vet man vem som står på ens sida, och vem som inte gör det. Vem som ger mer till de som redan har allt och vem som gör det bättre för vanligt folk”.

För ändamålet hade Sjöstedt med sig en röd ”skatteväxling” till Almedalen – som ska skärpa skatten för de som tjänar mest, och sänka den för de som tjänar mindre.

Även om V gör ett rekordval riskerar partiet att få dela öde med SD, och bli utan makt efter valet.

Kanske är självsäkerhet årets Almedalstrend: Liksom Ulf Kristersson dagen före, kom Jonas Sjöstedt till Almedalen och tog ut segern i förskott. Moderatledaren framställde sig som Sveriges blivande statsminister. Och så här sa Jonas Sjöstedt:

”Vänsterpartiet är på väg mot ett av de bästa valresultaten i modern tid”.

Det ser ut att ligga någonting i profetian – i SvD/Sifos sista väljarbarometer före sommaren fick Vänsterpartiet 9,8 procent, och det är inte så långt kvar till en fördubbling av förra valresultatet på 5,7 procent.

Vill Sjöstedt verkligen skriva vänsterhistoria, så ska han slå Gudrun Schymans 12,0 procent från 1998.

Men även om V gör ett rekordval riskerar partiet att få dela öde med SD, och bli utan makt efter valet. Inget är förstås säkert, men det är i dag nästan omöjligt att föreställa sig att Vänsterpartiet skulle få behålla sitt inflytande oförminskat.

Och egentligen rätt svårt att visualisera en regeringslösning där partiet alls får inflytande. För som Sjöstedt säger: Socialdemokraterna vill hellre samarbeta med de borgerliga.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons