Annons

Jonas Sjöstedt avgår – flyttar utomlands

Jonas Sjöstedt lämnar partiledarposten för Vänsterpartiet vid kongressen i maj.
Jonas Sjöstedt lämnar partiledarposten för Vänsterpartiet vid kongressen i maj. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommer att avgå på kongressen i vår. ”Efter mer än åtta år som ordförande är det dags för mig att kliva åt sidan och ge plats för en ny ordförande”, skriver Sjöstedt på Facebook.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SvD den 7 januari 2012 – dagen efter att Jonas Sjöstedt tog över som V-ledare.

Bild 1 av 1

Nyheten kom på onsdagskvällen då Ekots reporter Lova Olsson twittrade ut avslöjandet. Senare under kvällen meddelade Sjöstedt själv på sin Facebooksida att han inte ställer upp till omval som partiledare vid partiets kongress i maj.

”Det är en glädje att träffa alla fina kämpande socialister runt om i Sverige, att få påverka politiken och att ständigt få lära sig nya saker. Jag kommer att sakna det, det vet jag”, skriver han.

Sjöstedt säger att det har varit ett svårt beslut och att uppdraget som partiledare varit det roligaste jobb han någonsin har haft. Sjöstedts fru Ann Måwe är Sveriges ambassadör i Vietnam och han tänker flytta till henne och deras barn i sommar.

”Jag är också säker på att detta är rätt beslut för min familj. Jag vill ha mer tid för att vara en bra och närvarande pappa, make och vän.”

I SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen utvecklade partiledaren varför han avgår.

– Detta är ett tungt uppdrag som sliter på en. Jag tror att det är klokt att gå i tid när partiet är starkt och många krafter kan driva det framåt.

Annons
Annons

Enligt Sjöstedt har han ett starkt stöd bland partimedlemmarna och beslutet att inte ställa upp för omval var helt frivilligt. Han säger i Aktuellt att han är stolt över Vänsterpartiets arbete under den senaste mandatperioden, framför allt med att de, enligt honom, lyckades stoppa ”tokprivatiseringen” av Arbetsförmedlingen.

– Jag kommer att arbeta för fullt till i maj, och räknar med att vinna mer pengar till välfärden och kanske ytterligare en fajt innan dess, säger han.

Sjöstedt har varit partiledare för Vänsterpartiet sedan den 6 januari 2012 då han efterträdde Lars Ohly. 55-åringen är född i Göteborg, men flyttade runt mycket som ung eftersom hans far arbetade som ingenjör. Han blev under sina ungdomsår medlem i Kommunistisk ungdom och arbetade en period som montör på Volvo i Umeå.

2014 blev V stödparti åt regeringen och Sjöstedt fick vara med och bestämma över budgeten. Den senaste mandatperioden har partiet släppt fram S-MP-regeringen som styr med stöd av C och L genom det så kallade januariavtalet. Men under senare tid har Sjöstedt blivit allt hårdare i sin kritik mot regeringens högerpräglade politik.

V-ledaren avgår samma dag som årets första partiledardebatt i riksdagen. Under dagen riktade han kritik mot statsminister Stefan Löfven, och menade att regeringen inte ger kommuner och regioner tillräckligt med pengar.

Efter reklamen visas:
Sjöstedt: Rätt tid att lämna över nu

Efter att Sjöstedt aviserade sin avgång strax efter klockan 20 så har flera politiska motståndare uttryckt sig uppskattande om sin sparringpartner i riksdagen. Centerns Annie Lööf kallar Sjöstedt för en tydlig politiker och en omtänksam människa.

Annons
Annons

SvD den 7 januari 2012 – dagen efter att Jonas Sjöstedt tog över som V-ledare.

Bild 1 av 1

Både M-ledaren Ulf Kristersson och L:s tidigare partiledare Jan Björklund benämner Sjöstedt som sin favoritmotståndare i debatter.

”Nu på senaste tiden har vi också hittat frågor där vi kunnat samarbeta. Svensk politik kommer att bli lite tråkigare utan honom”, skriver Ulf Kristersson till SvD.

"Klar, tydlig och rak i debatten. Med stor skicklighet har han lett sitt parti. Vi har ofta tyckt olika, men stort tack för dina insatser för vårt samhälle”, skriver Björklund på Twitter.

Även partivänner har uttryckt sig uppskattande om sin partiledare. Nooshi Dadgostar, vice partiledare, säger att det är tråkigt att Sjöstedt slutar.

– Perioden med honom som partiledare har varit väldigt framgångsrik. Men det måste vara hans beslut om han vill fortsätta, säger hon till SvD.

Vissa spekulerar i att du kan ta över – kan det bli så?

– Det är en fråga som inte är aktuell just nu eftersom att han precis meddelade detta.

Hon vill däremot inte uppge om hon tänker kandidera till ledarposten. En annan möjlig efterträdare är tidigare riksdagsledamoten Rossana Dinamarca som för två år sedan ställde upp till val till partiledarposten. På Instagram nämner hon det och passar samtidigt på att prisa Sjöstedt.

”Jonas har varit en skicklig debattör och talat på ett begripligt sätt vilket gjort honom populär långt utanför partiet. Tack för de här åren”, skriver hon.

Ikväll meddelade Jonas Sjöstedt att han lämnar partiledarposten på kongressen i maj. För nästan exakt åtta år sedan satt vi i Uppsala och väntade på röstsiffrorna på vem av oss som skulle bli partiledare. Det blev han och vi jobbade ihop i riksdagen, partistyrelsen och verkställande utskottet fram tills jag lämnade för två år sen. Det är fullt förståligt att han lämnar när familjen finns i en annan världsdel. Jonas har varit en skicklig debattör och talat på ett begripligt sätt vilket gjort honom populär långt utanför partiet. Tack för de här åren. ✌🏽
SvD den 7 januari 2012 – dagen efter att Jonas Sjöstedt tog över som V-ledare.
SvD den 7 januari 2012 – dagen efter att Jonas Sjöstedt tog över som V-ledare.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons