Annons

Sjöstedt: Det hittar Löfven på för att skrämmas

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Foto: Simon Rehnström

Jonas Sjöstedt tror att Vänsterpartiet kommer att växa kraftigt nästa år då januariavtalets politik realiseras. Han säger sig inte tveka på att fälla en S-regering ihop med SD – men tror att Stefan Löfven bluffar.

Under strecket
Publicerad

Jonas Sjöstedt intervjuas av SvD:s Hannes Delling på tidningens scen i Almedalen.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1

Vänsterpartiets vill satsa två miljarder på gratis åkkort för unga, sänkta priser, ökade turer och wifi i kollektivtrafiken.

– Vi ser en dubbel nytta, dels klimatnytta, men också att det är bra jämlikhetspolitik, säger partiledare Jonas Sjöstedt på SvD:s scen i Almedalen.

Hur ska ni kunna genomföra det sett till den parlamentariska situationen?

– Goda idéer har en förmåga att bli verklighet, till och med tas över av andra.

Jonas Sjöstedt säger att den S-ledda regeringens inriktning, som han menar är att genomföra Centerpartiets och Liberalernas valplattformar, inte var det som S-väljarna röstade på. Han menar att det var ett misstag av Socialdemokraterna att inte samarbeta med V efter valet.

Men hur skulle det gått till i praktiken med L och C i leken?

– Det är inte önsketänkande, det är bara en båtresa bort, i Finland har man bildat en sådan förening. Och i Danmark förhandlade man, och vi var beredda att förhandla, säger Jonas Sjöstedt.

Men nu valde Vänsterpartiet att släppa fram Löfvens regering ändå, samtidigt som Jonas Sjöstedt avgav ett ”misstroendelöfte”, och lovade att fälla regeringen om den lade fram förslag om försämrad LAS (lagen om anställningsskydd) eller marknadshyra.

Annons
Annons

Jonas Sjöstedt intervjuas av SvD:s Hannes Delling på tidningens scen i Almedalen.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Sjöstedt: "Vi var beredda att förhandla"

Vågar du fälla en S-regering med stöd av Sverigedemokraterna?

– Ja, vi är beredda att ställa Löfven inför valet att dra tillbaka de två förslagen eller utlysa ett nyval, det är de två alternativen som finns, säger Jonas Sjöstedt.

Och att Löfven har antytt att han skulle strunta i nyval och ge makten till Kristersson?

– Det där är ingen som tror på, det där hittar han på för att skrämmas med högern. Och ett extraval för S skulle se ut så här: tänk att Löfven har torgmöte och säger rösta på S, slå sönder arbetstryggheten, inför marknadshyror. Jag tror att de skulle vara glada om de slapp genomföra det här.

Blir det inte bara symbolpolitik eftersom en riksdagsmajoritet ändå vill förändra LAS?

– Det där är ett reellt problem naturligtvis, att det finns en högermajoritet i riksdagen. Men om vi kan se till att regeringen aldrig lägger fram förslaget kan vi se till att det inte sker under den här mandatperioden, säger Sjöstedt.

Regeringen har tillsatt en utredning om LAS, samtidigt som arbetsmarknadens parter under galgen ska försöka hitta en gemensam lösning. Frågan är vad Sjöstedt gör om de kommer överens – och LO är med på vissa försämringar av LAS i en uppgörelse.

– Då är det en annan situation. Man måste naturligtvis titta på vad politiken innehåller.

Sjöstedt menar att en av anledningarna till V:s ”misstroendelöfte” är att ge LO ammunition i förhandlingarna.

– Om LO får bort det värsta och man ger och tar, då kanske det kan bli ganska bra ändå.

Vänsterpartiet menar att man nu är ensamma på vänsterhalvan mot övriga partier. V kan sägas sitta i en guldsits då S gått högerut, Fi har kollapsat och MP varit försvagat.

Borde ni inte växa mer med denna unika situation?

– Jag är enig, men när den här politiken blir krass verklighet, när nedskärningarna kommer i sjukvården och förskolan nästa år så kommer detta att ske, då kommer den politiska debatten att förskjutas. Vid nästa val kommer Vänsterpartiet vara så stort att inget budgetalternativ som är rödgrönt kommer att kunna utformas utan att vi sitter vid förhandlingsbordet.

Jonas Sjöstedt intervjuas av SvD:s Hannes Delling på tidningens scen i Almedalen.
Jonas Sjöstedt intervjuas av SvD:s Hannes Delling på tidningens scen i Almedalen. Foto: Simon Rehnström
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons