Annons

Ivar Arpi:Sjöstedt – en folkets man utan ett folk

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Under strecket
Publicerad

Han säger det själv: det finns en högermajoritet, men ändå har Vänsterpartiet haft rekordstort inflytande den här mandatperioden. Jonas Sjöstedts betraktelse är helt korrekt i hans tal på måndagskvällen. Högermajoriteten gäller inte bara Sveriges riksdag såklart, utan hos folket som har röstat fram riksdagen. Vänsterpartiet har haft fyra goda år.

Röstar man på Vänsterpartiet får man mer vänsterpolitik. Självklart är det så. Men man skulle också kunna säga att det även gäller om man röstar på Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. En röst på något av vänsterpartierna är en röst på Jonas Sjöstedt.

Det beror givetvis på att ingen samarbetar med Sverigedemokraterna, vars väljare till övervägande del definierar sig som höger. Trots att Sverige har blivit höger, har politiken ändå rört sig åt vänster.

Vanligt folk är bra grejer, förutom när de läser tidningen i stället för att lyssna på Jonas Sjöstedt.

Det finns två sorters människor här i världen, lär jag mig under Sjöstedts tal. De superrika och vanligt folk. De superrika är alla som tjänar mer än vanligt folk. Hur vet man vad vanligt folk tjänar? Vänsterpartiet har infört en partiskatt som innebär att ingen företrädare för partiet får ut mer än 28 400 kronor i månaden. På så sätt blir partiets företrädare vanligt folk igen. Lösningen på Sveriges problem är att ta från de superrika som tjänar mer än 28 400 kronor och ge till vanligt folk. Kanske, men nu har jag inte riksdagens utredningstjänst i ryggen, kan det vara så att antalet superrika inte är så stort att man lösa alla ekonomiska problem genom att lägga rabarber på deras inkomster. Kanske.

Jonas Sjöstedt är folkets man. Vanligt folk är bra folk. Förutom när vanligt folk bryr sig om fel saker. Frågar man vanligt folk vad de tycker är viktiga frågor trängs vanligtvis invandring, integration och lag och ordning, i toppskiktet. Detta återkommer i alla mätningar som opinionsinstitut gör. Sjöstedt påstår dock att det är medier, tv och högern som luras. Såna där hemska ledarskribenter, nämndes också.

Vanligt folk är bra grejer, förutom när de läser tidningen i stället för att lyssna på Jonas Sjöstedt. Det bästa botemedlet mot högerns alarmism är helt enkelt att stänga av tv:n och slå ihop tidningen. Dra ned persiennerna. Säg upp telefonabonnemanget. Se där, ett konkret förslag från Vänsterpartiet på hur vi får bukt med den grova brottsligheten och löser integrationen!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons