Annons

Mikael Törnwall:Sjöstedt hoppas på väljarna i kampen mot vinsterna

Förslaget om vinstbegränsningar i välfärden blev precis så tufft som branschen befarat. Visserligen kommer det att röstas ned i riksdagen, men det betyder inte att frågan är död.

Långt därifrån.

Under strecket
Publicerad

Jonas Sjöstedt.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

Jonas Sjöstedt.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Valrörelsen 2018 startade ovanligt tidigt. När vänsterpartiet och regeringen på fredagsförmiddagen presenterade lagrådsremissen om vinster i välfärden argumenterade V-ledaren Jonas Sjöstedt inte för att riksdagen ska godkänna den nya lagen.

Han valtalade.

Vare sig Sjöstedt eller civilminister Ardalan Shekarabi försökte ens dölja det faktum att förslaget har en majoritet i riksdagen emot sig. Med mindre än att Sverigedemokraterna mot förmodan ändrar sig igen kommer riksdagen att fälla förslaget i sommar.

Jonas Sjöstedts mantra under presskonferensen var att det i stället blir väljarna som får ta ställning till frågan den 9 september.

Mycket lite tyder på att läget kommer att vara mindre låst då. Vänsterledaren utesluter visserligen inte att regeringen och vänsterpartiet kan få egen majoritet, men få opinionsmätare håller med om den analysen. Det mest sannolika är att vi antingen har en alliansregering som är beroende av Sverigedemokraterna, och då kastas förslaget i papperskorgen, eller så fortsätter sittande regering med samma besvärliga parlamentariska läge, och då faller förslaget fortfarande.

Annons
Annons

Därmed inte sagt att de privata skol- och omsorgsföretagen kan slappna av.

Det finns flera scenarier där en vinstbegränsning ändå kan bli verklighet. Det ena är att Sverigedemokraterna byter fot och röstar för liggande förslag. Syftet skulle i så fall vara att visa sin makt. Genom att överge alliansen i en så viktig fråga kan SD visa att ingen kan ta deras röster för givna.

Politiskt är risken ganska liten eftersom SD-väljarna är rätt skeptiska till vinster i välfärden. Så sent som 2014 gick SD till val på ett vinstförbud.

Mer sannolikt är att om socialdemokraterna efter valet bildar regering med stöd av ett eller flera borgerliga partier kommer man damma av tankarna om att i stället för ett vinststopp införa tuffa kvalitetskrav.

Det finns ett brett stöd för detta bland de borgerliga partierna, så ett sådant förslag kan komma också med en alliansregering.

Den lagrådsremiss som nu lämnats är precis så illa som branschen kunde befara. Vinstbegreppet 7 procent av operativt kapital finns kvar, vilket för många bolag i praktiken är ett vinstförbud.

En liten ljusglimt är att regerinen inte vill förhindra företag att komma runt vinststoppet genom att till exempel köpa den byggnad de verkar i. Däremot täpper man till andra kryphål, som till exempel att minska vinsten genom att betala orimligt höga hyror för lokaler som ägs av bolag i samma koncern.

Regeringen har också skapat en möjlighet för de allra minsta företagen att ta ut en liten vinst. Det handlar dock om bara 45 000 kronor per år. Idéburna icke vinstsyftande organisationer som driver skolor, äldreboenden med mera undantas helt från den nya lagen.

Annons
Annons

Jonas Sjöstedt hymlade inte med vad hans parti vill åstadkomma med förslaget. Det ska vara ointressant för ”riskkapitalister och börsspekulanter” att driva välfärdsföretag.

Svenskt Näringslivs attack att förslaget gör det omöjligt för privata företag att tjäna vad de anser är en rimlig vinst, kan Sjöstedt vifta bort med att det var ju hela syftet.

Både Sjöstedt och Ardalan Shekarabi sa gång på gång att de har väljarna med sig om en vinstbegränsning. Det som borde oroa branschen och alliansparterna är att de har rätt.

Mätning efter mätning visar att de svenska väljarna är synnerligen skeptiska till företag som tjänar pengar på vård, skola och omsorg. Precis som Shekarabi påpekade har väljarna inga problem att samtidigt vilja ha mer valfrihet och mindre vinster.

När Jonas Sjöstedt ler på presskonferensen är det för att han tror att detta är en fråga som kan ge röster. Om han får rätt måste välfärdssektorn ställa in sig på att riksdagen efter valet mycket väl kan acceptera någon form av begränsningar i deras verksamhet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons