Annons

Sjöstedt och Busch Thor: ”Vi litar inte på regeringen”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt anländer till partiledardebatten i riksdagshuset.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt anländer till partiledardebatten i riksdagshuset. Foto: Claudio Bresciani/TT

V och KD går samman för att stoppa en höjd EU-avgift för Sverige. V:s Jonas Sjöstedt säger att de är rädda att regeringen kommer tillbaka med en ”saftig nota” – som V och KD inte är beredda att betala.

Under strecket
Karin Thurfjell, Nyhetsbyrån TT
Publicerad

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor anlände till partiledardebatten om EU-arbetet i riksdagen tillsammans med Vänsterledaren Jonas Sjöstedt. De meddelade att de gemensamt kommer att agera för att statsminister Stefan Löfven under förhandlingarna om EU:s långtidsbudget ska verka för att Sveriges EU-avgift ska vara låg.

– KD gick till val på ett lagomt EU som skulle prioritera klimatet, den gränsöverskridande brottsligheten, migrationen och inte lägga sig i löner, arbetstider och sjukvård. En del i att markera det handlar om att säga nej till en höjd EU-avgift för Sveriges del, där har vi i dag gått ihop med Vänsterpartiet för att driva på den frågan och säga ifrån så att Sverige får ett tydligt mandat som inte ger utrymme för att vara med och bidra till höjda avgifter.

Det budgetförslag som EU-kommissionen lagt skulle innebära att den svenska EU-avgiften skulle höjas med uppemot 15 miljarder kronor. Den svenska regeringen motsätter sig förslaget tillsammans med några andra länder. Men det stora flertalet av EU-länderna gör det inte.

Annons
Annons

– Det är ohemult att höja EU-medlemsavgiften med 15 miljarder för Sveriges del, när vi behöver pengarna för sjukvård och polis och i en tid när vi behöver öka legitimiteten för EU, inte minska den, säger Ebba Busch Thor.

Om samarbetet med V säger KD-ledaren:

– Det har gått väldigt smidigt. Nu ligger bollen hos de andra partierna.

Ebba Busch Thor vill att Stefan Löfven ska ha ett ”glasklart förhandlingsalternativ.”

– Vi litar inte på hans förmåga att förhandla i ministerrådet om det inte är väldigt tydligt stöd från Sveriges riksdag.

Jonas Sjöstedt kallar planerna på att höja EU-avgiften för en ”chockhöjning”

– Vi litar inte på regeringen. Vi tror att de kommer tillbaka med en saftig nota efter förhandlingarna, och vi är inte beredda att betala den.

För att den nya långtidsbudgeten ska gå igenom krävs enhällighet.

– Det gör den svenska förhandlingspositionen mycket stark. Om Stefan Löfven måste åka till toppmötet med en riksdagsmajoritet i ryggen som säger att vi inte går med på någon höjd medlemsavgift, så måste han följa det, säger Sjöstedt.

Vad tror du om möjligheterna att få stöd?

– Jag kommer själv att fråga Ulf Kristersson i kammaren. Han har avgörandet, säger Jonas Sjöstedt.

Efter reklamen visas:
KD och V vill stoppa höjd EU-avgift
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons