Annons

Sjöstedt rasar mot miljonlöner: ”Provocerande”

Finanselitens höga löner och kraftiga lönelyft, som SvD Näringsliv kunde berätta om på torsdagen, får Jonas Sjöstedt (V) att gå i taket.

– Det är provocerande, säger han.

Under strecket
Publicerad

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare.

Foto: Tomas Oneborg

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare.

Foto: Tomas Oneborg
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare.
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare. Foto: Tomas Oneborg

Tio av de bäst betalda näringslivstopparna i Sverige tjänade sammanlagt 210 miljoner kronor under 2015, visar en sammanställning som SvD Näringsliv har gjort. I toppen hamnar Jacob Wallenberg med 31 miljoner kronor i årslön, en ökning med 91 procent sedan året innan. Även andra personer knutna till Wallenbergsfären tillhör de högst betalda.

Det är ett demokratiproblem, med pengar kommer makt.

Granskningen visar även på rejäla lönelyft. De 60 näringslivshöjdare som SvD har granskat ökade sina löner med fem procent jämfört med 2014 och direktörernas tio-i-topp höjde sina löner med hela 26 procent under fjolåret.

– Det är en fullständigt makalös löneutveckling. Det finns ingen annan grupp i samhället som ökar sina inkomster som den här eliten. Det här driver på att det är ett litet fåtal som har en stor del av förmögenheterna i Sverige, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, till SvD.

Annons
Annons

Han tycker att det är allvarligt för samhället att klyftorna ökar och konstaterar att det i Sverige finns miljoner människor med riktigt låga pensioner eller löner som har svårt att klara sig, och ett litet antal som drar ifrån och har en stor andel av förmögenheterna.

– Det är ett demokratiproblem, med pengar kommer makt, säger han.

Jonas Sjöstedt tycker att de höga ersättningarna upprör.

– Det är provocerande. Samma personer och deras huvudorganisation, Svenskt Näringsliv, brukar alltid predika låga löner, återhållsamhet och att människor ska stå tillbaka för samhällsekonomins skull. Det finns ju inte ett spår av att de själva bidrar till det, säger han.

Han konstaterar att gruppen superrika nästan bara är män, vilket ökar löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Dessutom menar han att dessa höjdare ofta lever helt oekologiskt.

– De flyger mycket och har flera bostäder. Det är svårt att motivera att vi ska ha ett ekologiskt och feministiskt samhälle när de rikaste lever helt tvärtom, säger han.

Även LO har i sin årliga undersökning om maktelitens inkomster påvisat att samhällets topp drar ifrån med sina inkomster. Så pass att ojämlikheten mellan löneinkomster i Sverige har ökat mer än i något annat OECD-land under de tre senaste decennierna.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt för att det gör att samhället inte hänger ihop, säger Jonas Sjöstedt och menar att klyftorna skapar frustration och problem i samhället.

Vi har blivit ett skatteparadis för de rikaste, det är extremt förmånligt för dem.

Han pekar på att den snedvridna förmögenhetsfördelningen i USA bidrog till finanskrisen, då ett fåtal rika spekulerade med stora summor medan andra människor tvingats skuldsätta sig kraftigt för att ha någonstans att bo.

– Det är som Piketty har påpekat. I dag tjänar man mer på att ha pengar än på att arbeta och har man inte en skatt på kapital så kommer klyftorna bara fortsätta att öka.

Enligt Sjöstedt finns det förklaringar till att klyftorna växt sig större i Sverige. En av dem, menar han, är förändringar i skatteuttaget.

– Vi har blivit ett skatteparadis för de rikaste, det är extremt förmånligt för dem, säger han och påpekar att detta är lätt att åtgärda.

Hans lösning är skatt på stora arv och förmögenheter samt på de största fastigheterna. Annars kommer skillnaderna bara fortsätta att dra isär samhället.

– Det enda orsaken till att det ser ut så här är att regeringen inte vill göra något. Vi kan sätta oss i morgon och göra om skattesystemet om regeringen vill. Men det vill de inte, säger Jonas Sjöstedt.

SvD Näringsliv har även sökt statsminister Stefan Löfven för en kommentar kring både skatter och finanselitens löner, men utan framgång.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons