Annons

Sjöstedt: ”Sabuni har mycket att förklara”

Jonas Sjöstedt (V).
Jonas Sjöstedt (V). Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppmaningen från vänster kommer från V-ledaren efter SvD:s granskning av Liberalerna. Men S-profilen Daniel Suhonen riktar också kritik mot Socialdemokraterna som han menar har en läxa att göra.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SvD:s granskning av gråzonen mellan riksdagspartier och pr-byråer har rört upp en debatt om hur vägen fram till politiska beslut bör se ut. Uppgifterna om att storföretaget Scania ligger bakom Liberalernas förslag om en elektrifieringskommission, och att byrån Nordic Public Affairs fick uppdraget att göra förslaget till politik får Vänsterpartiets ledare att reagera.

”Sabuni har mycket att förklara för sina medlemmar” skriver Jonas Sjöstedt i ett meddelande till SvD, men vill inte kommentera ett annat partis inre angelägenheter ytterligare.

Relationen mellan Nordic PA:s grundare Johan Jakobsson och L-ledaren Nyamko Sabuni får också Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys att reagera. Han pekar på att Johan Jakobsson sedan den 1 mars i år är chef för kommunikation och opinionsbildning vid Svenskt Näringsliv.

– Johan Jakobsson har väl samma band till Nyamko Sabuni nu som han hade för fem veckor sedan? Och Svenskt Näringsliv har fått igenom väldigt mycket i krisförhandlingarna under coronapandemin. Det skapar stora frågetecken, säger han.

Annons
Annons

Tankesmedjan Katalys finansieras av LO, och Daniel Suhonen är aktiv medlem i Socialdemokraterna.

– Min fråga till mitt parti är: Kan S garantera att delar av de här krispaketen inte är en köpeprodukt från Johan Jakobsson, som de har gått med på i förhandlingarna? säger han.

Håkan Tenelius är tidigare liberal politiker och har mångårig erfarenhet av påverkansarbete, nu som egen konsult och tidigare som näringspolitisk chef på Vårdföretagarna. Han menar att SvD:s granskning är en tydlig illustration av en blind fläck i svensk demokrati.

– Vi tror att vi är förskonade från korruption, och tycker därför att det är helt ok att lobbying sker utan transparens, säger han.

Håkan Tenelius fortsätter och säger att Sverige inte har lärt sig att hantera lobbyism.

– Det är i stället lite fult och pågår bakom stängda dörrar. Det är ok att det är hemligt när byråer har kontakt med politiker. Det stör mig.

Påverkansarbete är snarare än viktig del i en demokrati, enligt Håkan Tenelius, som menar att det är viktigt att människor med specialkunskap får tillgång till politiker.

– Annars blir besluten sämre. Därför är det olyckligt att lobbyismen blir något man tittar snett på.

Problemet skulle bli långt mindre enligt Håkan Tenelius om påverkansbranschen blev mer transparent.

– Både de som tar emot lobbyister och lobbar själva borde reglera det här. Kanske kan man ha regler som i Bryssel där man registrerar sig om man besöker folkvalda. Då skulle också statusen för lobbyister att öka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons