Annons

Sjöstedt: ”Uppmuntrar MP att sätta ned foten”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Att Miljöpartiet satt ned foten i migrationsförhandlingarna och försvarar asylrätten är bra, tycker Jonas Sjöstedt. Det öppnar för att ett samarbete om en annan flyktingpolitik är möjlig. ”Det jag ser är att även Centerpartiet börjar svänga åt vårt håll”, säger V-ledaren till TV 4.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt tycker att det är bra att Miljöpartiet nu satt ned foten vad gäller migrationssamtalen och specifikt när det handlar om stridsfrågan – att sätta ett volymmål för hur många asylsökande Sverige ska ta emot per år.

– Jag uppmuntrar att Miljöpartiet sätter ner foten för att försvara asylrätten. Det jag ser är att även Centerpartiet börjar svänga åt vårt håll.

Detta öppnar för att Socialdemokraterna inte bara ”springer efter Moderaterna” utan kan välja att i stället samarbeta med andra partier, som Miljöpartiet och Vänsterpartiet, om en annan flyktingpolitik, säger Sjöstedt.

– Här finns en möjlig majoritet om Löfven vill det.

– Det är vi och de fyra januaripartierna som bör samtala. Jag tycker det vore sorgligt om Socialdemokraterna är så ängsliga att de godtar allt Moderaterna, säger Sjöstedt till SVT:s Morgonstudion, som han också gästade på onsdagen eftersom det skulle ha varit Vänsterpartiets dag på den inställda Almedalsveckan.

Förhandlingarna om en framtida migrationspolitik har lett till stor oenighet. Miljöpartiet är starkt emot en striktare flyktingpolitik och kan inte tänka sig att gå med på ett volymmål. Samtidigt har regeringspartnern Socialdemokraterna öppnat för att gå med på ett riktmärke, något som enligt medieuppgifter fått Miljöpartiet att överväga att lämna regeringen.

Annons
Annons

På frågan om hur Jonas Sjöstedt ser på Socialdemokraternas hantering av frågan svarar han TV 4:

– Jag tycker att de har duckat debatten och i stället sprungit efter Moderaterna.

Sveriges öppna coronastrategi har fått utstå hård kritik. På frågan om hur V-ledaren ser på den svenska strategin svarar han:

– Det är tydligt att vi misslyckats på en del områden, politiken inte lyckats skydda riskgrupperna.

Under coronapandemin har Vänsterpartiet vid flera tillfällen pekat ut privatiseringarna som en av orsakerna till de många dödsfallen i äldrevården. Till Sveriges Radio säger Jonas Sjöstedt nu att det är för tidigt att peka ut privata vårdgivare.

– Jag tror att det är för tidigt att säga om dödligheten varit högre hos privata vårdgivare eller hos offentliga. Jag tycker att det är en av de saker som man ska titta på.

Men han håller fast vid att privatiseringar av äldreomsorgen utgör stora problem.

– Det har varit ett sätt att pressa ner arbetsvillkoren även i det offentliga. Man använder samma metoder och det är svårare att ha kontroll och översikt över ett system som är så här uppdelat, säger han till P1-morgon.

Osäkra anställningar och neddragningar, i såväl den privata som i den offentliga vården, påverkar hela äldreomsorgen och sjukvården, anser han.

– Problemen i vår äldreomsorg är att det offentliga påverkas också av privatiseringen och marknadstänkandet.

Under onsdagen presenterade Sjöstedt även en nyhet från sin veranda i Umeå. Vänsterpartiet föreslår 120 miljoner kronor under två år till upprustning och utbyggnad av vandringsleder i fjällen och på andra håll i Sverige.

Vänsterledaren konstaterar att många troligen söker sig till naturreservat denna coronasommar, och menar att markerade leder också är en säkerhetsfråga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons